De vakantie staat weer voor de deur! Hét moment dus om te kijken of je alles geregeld hebt. Met dit uitgebreide stappenplan weet je in ieder geval zeker dat je goed voorbereid op reis gaat.

Stap 1: Bekijk het reisadvies van je bestemming

Voordat je een reis boekt is het verstandig om even het reisadvies van je bestemming te checken. Voor sommige landen wordt door het Ministerie van Buitenlandse zaken namelijk een negatief reisadvies afgegeven. Bijvoorbeeld bij terreurdreiging of grote kans op natuurrampen. Een negatief reisadvies wordt natuurlijk niet voor niets afgegeven. Toch beslis jij nog altijd zelf of je de reis wel of niet door laat gaan.

Stap 2: Controleer de geldigheid van je reisdocument

Ga je binnenkort op reis buiten Europa? Houd er dan rekening mee dat je paspoort vaak nog 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat je je vakantiebestemming weer verlaat. Ook voor het reizen binnen Europa moet je reisdocument meestal nog 2 á 3 maanden geldig zijn.

Stap 3: Vraag op tijd je visum of ESTA aan

Voor veel landen buiten Europa heb je een visum nodig. Vraag deze op tijd aan en voorkom onnodige stress. Reis je naar Amerika voor een periode van maximaal 90 dagen? Dan is een ESTA in de meeste gevallen voldoende. Lees hier alles over het aanvragen van de ESTA. Ben je van plan om langer dan 90 dagen in de VS te blijven om kom je om een andere reden niet in aanmerking voor een ESTA? Vraag dan een visum aan.

Stap 4: Bekijk of je vaccinaties nodig hebt

Reis je binnenkort naar een (sub)tropische bestemming? Bekijk dan ruim van te voren of je nog een vaccinatie nodig hebt. Doe je dit niet, dan breng je mogelijk je gezondheid in gevaar en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast zijn er zelfs landen die je verplichten je te laten vaccineren anders kom je het land simpelweg niet in. Op de website van de GGD kun je per bestemming bekijken of je een vaccin nodig hebt. Eerder schreef ik ook een blog over alles wat je moet weten over reisvaccinaties.

Stap 5: Neem een klein bedrag aan lokale valuta mee

Als je naar een land reist waar de euro geen wettig betaalmiddel is, doe je er goed aan om vooraf alvast wat lokale valuta te bestellen. Gewoon voor het geval dat de pinautomaat op de luchthaven het niet doet. Los daarvan raad ik je sowieso af om te pinnen op luchthavens vanwege de zeer ongunstige wisselkoersen. Je kunt heel gemakkelijk en voordelig online vreemde valuta bestellen via GWK Travelex. Zorg dat je in ieder geval genoeg geld wisselt voor een taxi en wat te eten. De rest kun je in de stad opnemen.

Stap 6: Stel je betaalpas in op ‘wereld’

Bij sommige banken kun je met betaalpas standaard over de hele wereld pinnen en betalen. Ik zit zelf bij de ING en daar staat deze standaard ingesteld op Europa. Via de ING app kun je dit makkelijk aanpassen naar ‘wereld’ voor de periode dat je buiten Europa reist.

Stap 7: Neem een creditcard mee

Een creditcard op reis is handig omdat het in veel hotels de enige manier is om te betalen. Ook kun je in het buitenland niet bij alle pinautomaten geld opnemen met je Maestro kaart. Mocht je op reis je bankpasje kwijt raken dan heb je altijd nog je creditcard als back-up.

Stap 8: Sluit een reisverzekering af

Soms gebeuren er op vakantie ook minder leuke dingen waar je van tevoren niet op gerekend had. Je kunt bijvoorbeeld bestolen worden of door een ongeluk in het ziekenhuis belanden. Heel vervelend maar als je hiervoor laat verzekeren bespaar je een hoop ellende en geld. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking omdat ik regelmatig op reis ga. Je kunt ook een kortlopende reisverzekering afsluiten maar mijn ervaring is dat als je dit vaker doet, je dan veel duurder uit bent. Via Independer kun je eenvoudig reisverzekeringen vergelijken en afsluiten. Vergeet niet het noodnummer van je reisverzekering op te slaan in je telefoon.

Stap 9: Vraag een actuele medicatieoverzicht op bij je apotheek

Neem je medicijnen mee op reis die onder de Opiumwet vallen? Vergeet dan niet om een actuele medicatieoverzicht op te vragen op bij je apotheek.

Stap 10: Vraag een internationaal rijbewijs aan

Ben je van plan om een auto/motor/scooter te huren tijdens je vakantie? Dan moet je in veel landen buiten de Europese Unie naast je Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs hebben. Deze kun je afhalen bij iedere ANWB winkel en kost €18,95.

Stap 11: Kijk of je reisstekker nodig hebt

Of je een reisstekker mee moet nemen hangt af van je bestemming. Op de website van Wereldstekkernodig kun je heel overzichtelijk per land bekijken of je een reisstekker nodig hebt.

Stap 12: Maak een kopie van je belangrijkste documenten en print deze uit

Zelf bewaar ik altijd een kopie van mijn paspoort in mijn e-mailaccount. Mocht ik deze op reis kwijt raken dan heb ik toch iets waarmee ik kan aantonen wie ik ben. Print ook altijd je elektronische visum of reisvergunning uit omdat hier om gevraagd kan worden. Hoewel er meestal niet meer wordt gevraagd naar een printje van je vliegticket, excursieticket of hotelbevestiging vind ik het toch fijn om deze ook uit te printen. Gewoon voor de zekerheid, mochten ze er naar vragen.

Stap 13: Begin op tijd met inpakken

Voor de vakantiepret echt kan beginnen moet nog wel eerst de koffer worden ingepakt. Niet bepaald de leukste klus maar met een goede voorbereiding en deze simpele tips word je koffer efficiënt inpakken een fluitje van een cent.

Stap 14: Weeg en meet je bagage

Vliegmaatschappijen stellen niet alleen eisen aan het gewicht van je bagage maar ook steeds vaker aan de afmetingen. Weeg en meet daarom thuis je bagage en voorkom gedoe tijdens het inchecken.

Stap 15: Zorg dat je ruim van tevoren op het vliegveld bent

De laatste tip die ik je wil meegeven is om ruim van tevoren uit huis te vertrekken zodat je ontspannen aan je reis kunt beginnen. Deze spreekt natuurlijk voor zich maar het blijft een belangrijke wil je goed voorbereid op reis gaan zonder stress. Voor intercontinentale vluchten adviseert Schiphol om minimaal 3 uur van tevoren aanwezig te zijn en voor Europese vluchten 2 uur van tevoren. Houd er tijdens het hoogseizoen wel rekening mee dat het dan extra druk is op de luchthavens.