Er zijn verschillende manieren om rond te reizen door Mexico. De snelste manier om van A naar B te reizen is met een huurauto. Overweeg je een auto te huren en een roadtrip te maken door Mexico? Lees dan mijn tips en alles wat je vooraf moet weten.

Kies voor een verzekering met volledige dekking

Een auto huren in Mexico kan ter plekke en is soms zelfs iets goedkoper. Toch is het verstandig om vooraf alvast te reserveren zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Een autoverhuurder die ik zelf heel fijn vind is Sunny Cars. Bij Sunny Cars rijd je zorgeloos tijdens je vakantie en weet je waar je aan toe bent. Dankzij de all-in autohuurformule van Sunny Cars ben je volledig verzekerd en hoef je je geen zorgen te maken over verborgen kosten.

Maak uitgebreid foto’s van de auto

Voor je wegrijdt bij het autoverhuurbedrijf is het heel belangrijk om de gehele auto te controleren op krassen, deuken en andere vormen van schade. Een professioneel verhuurbedrijf doet dit als het goed is samen met je. In mijn geval maakte ik de foto’s en noteerde de medewerker van Hertz alle schade op papier. Hier krijg je ook een exemplaar van mee dus zorg dat je deze goed bewaart. Veel autoverhuurbedrijven hanteren een vol-tot-vol brandstofbeleid. Controleer daarom goed of je daadwerkelijk een volle tank meekrijgt. Als dit niet het geval is hoef je de auto ook niet volledig volgetankt in te leveren. Maak wel een foto van de brandstofmeter en bespreek het even met het verhuurbedrijf.

Auto rijden in Yucatan is veilig

Auto rijden in Yucatan is hartstikke veilig maar vermijdt liever wel de snelwegen wanneer het donker is. Deze zijn namelijk heel slecht verlicht en dit vergroot de kans op een ongeluk of aanrijding met een persoon of dier. De wegen in Yucatan zijn goed onderhouden en in prima conditie. Over het algemeen is het verkeer op de snelwegen ook heel rustig waardoor je goed kunt doorrijden.

Houdt rekening met tolwegen

Over het algemeen wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van de tolwegen in Mexico. Deze wegen zijn van goede kwaliteit zodat je veilig van A naar B kunt reizen. Het nadeel is wel dat deze tolwegen best duur zijn, zeker voor Mexicaanse begrippen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt.

Pas op voor corrupte agenten

Toen we onze huurauto ophaalden waarschuwde het lokale verhuurbedrijf ons voor corrupte politieagenten. In Mexico (en wel in meer landen) kan het voorkomen dat de politie je langs de weg aanhoudt zonder dat hier een geldige reden voor is. Dit doen zij helaas om (lunch)geld af te troggelen van nietsvermoedende toeristen. De tip die we kregen was om te zeggen dat we alleen onze creditcard bij ons hadden. Als de agent blijft doorzeuren vraag dan om een ticket en of je zijn badge nummer mag noteren. De agent zal je dan als het goed is verder met rust laten. Gelukkig heb ik dit zelf niet meegemaakt maar ik had voor de zekerheid wel een briefje van vijftig Mexicaanse peso’s in m’n broekzak. Gewoon voor het geval dat.

De verkeersregels lijken op die van ons

Als je van plan bent om auto te gaan rijden in het buitenland, is het verstandig om je te verdiepen in de lokale verkeersregels. De belangrijkste verkeersregels in Mexico komen redelijk overeen met de verkeersregels die we in Nederland kennen. Zo rijden ze ook in Mexico rechts, halen ze links in en zijn mobieltje achter het stuur niet toegestaan. Het complete overzicht van de belangrijkste verkeersregels in Mexico vind je op de website van de ANWB.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig

Om auto te kunnen rijden in Mexico heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je kunt gewoon je Nederlandse rijbewijs gebruiken. Mits deze geldig is natuurlijk.

Je hebt wel een creditcard nodig

Voor het huren van een auto in Mexico heb je een creditcard nodig. Deze moet op naam staan van de hoofdbestuurder anders krijg je de auto niet mee. Daarnaast moet er voldoende bestedingslimiet op staan voor het garanderen van de borgsom. Je betaalt altijd een borg voor eventuele schade en diefstal. Dit bedrag wordt niet afgeschreven maar tijdelijk ‘geblokkeerd’ zolang je de auto in je bezit hebt. Wanneer je de auto weer netjes inlevert wordt de blokkade opgeheven.

Een GPS-navigatiesysteem kost extra

Een GPS-navigatiesysteem zit niet standaard inbegrepen in een huurauto. Hier betaal je extra voor maar dat is zonde en nergens voor nodig. Je kunt namelijk offline navigeren met de app van Google Maps of Maps.me. Vooraf moet je wel alvast de kaarten downloaden van het gebied waar je van plan bent om te gaan rijden. Voor het downloaden van de kaarten heb je Wi-Fi nodig dus zorg dat je dit alvast in het hotel of thuis in Nederland doet.

Zorg dat je op tijd tankt

Toen wij van Chichen Itza terug wilden rijden richting Playa del Carmen zat er nog meer dan de helft aan brandstof in de tank. Het plan was om halverwege de rit bij te tanken. We waren al heel wat kilometers verder toen we een bord tegenkwamen met ‘volgende benzinestation over 180 km’. Het zweet brak me letterlijk uit toen het laatste streepje begon te knipperen. Godzijdank hebben we het uiteindelijk toch gehaald. Als ik had geweten dat de volgende benzinestation zó ver was had ik natuurlijk meteen getankt.

Sla noodnummers op in je telefoon

Mocht er toch iets gebeuren onderweg, dan is het handig dat je de noodnummers bij de hand hebt. Bij autopech bel je in Mexico met de algemene hulplijn via het telefoonnummer +52 (0)1 80 09 11 02 62. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar en kan onder andere worden ingeschakeld voor het vervangen van banden en het opladen van accu’s. Wanneer de auto niet langs de kant van de weg kan worden gerepareerd wordt deze naar de dichtstbijzijnde garage gesleept. De pechhulp is gratis maar voor onderdelen en brandstof moet je betalen. Bij een ongeval bel je direct met het landelijke alarmnummer 911. Je kunt de hulpdiensten ook inschakelen via de door de overheid uitgegeven app ‘9-1-1 emergencias’. Deze is beschikbaar voor zowel Android als IOS.