De meeste mensen bezoeken Abu Dhabi vanwege de Sheikh Zayed Grand Mosque. Niet zo gek vind ik want het is zonder twijfel de mooiste moskee die ik ooit heb bezocht. De oogverblindende wit marmeren binnenplaats, de chique gouden details en dan heb ik het nog niet eens over de binnenkant van de moskee.

Pilaren Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi.

De Sheikh Zayed moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal passen er 40.000 mensen tegelijkertijd in de moskee. Daarnaast behoort het tot een van de grootste en duurste moskeeën ter wereld. De bouw van de moskee kostte namelijk 545 miljoen US dollar. De moskee heeft 82 koepels, 1000 pilaren en 4 minaretten van wel 107 meter hoog!

Grootste kroonluchter ter wereld.

Binnen in de moskee ligt ’s werelds grootste handgeweven tapijt van maar liefst 5630 vierkante meter! Het tapijt werd in 9 delen geleverd en is vervolgens aan elkaar genaaid. In de moskee hangt ook de grootste kroonluchter ter wereld. De kroonluchter is 10 meter breed en 40 meter hoog!

De Sheikh Zayed Grand Mosque bezoeken

De Sheikh Zayed Grand Mosque is dagelijks geopend van 9.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. Zowel moslims als niet-moslims kunnen de moskee dan gratis bezoeken, met uitzondering van vrijdag overdag. Dan is de moskee alleen toegankelijk voor moslims in verband met het vrijdaggebed. Vanaf 16.30 uur opent de moskee weer voor het grote publiek.

Bezoek je de Sheikh Zayed moskee tijdens de Ramadan? Houd dan rekening met de aangepaste openingstijden. Tijdens de Ramadan is de moskee op vrijdag gesloten voor toeristen en op de overige dagen sluit deze om 14.00 uur.

Kledingvoorschriften

Voor het bezoeken van de Sheikh Zayed Grand Mosque gelden strenge kledingvoorschriften. Strakke en doorschijnende kleding zijn ten strengste verboden. Vrouwen dienen volledig bedekt te zijn. Met een lange broek of rok tot de enkels en een shirt met lange mouwen zit je goed. Verder is het dragen van een hoofddoek voor vrouwen verplicht. Voor mannen geldt ook dat zij een lange broek moeten dragen. In tegenstelling tot vrouwen mogen zij wel een t-shirt met korte mouwen aan hebben.

Voor vrouwen heeft de moskee ook abaya’s te leen. Een abaya is een loszittende lange jurk tot de enkels die je over je kleding draagt. Het lenen van een abaya is gratis maar het aantal beschikbare abaya’s is wel beperkt. Op een drukke dag kan het dus voorkomen dat alle abaya’s zijn uitgeleend en dat je misschien niet naar binnen mag. Zorg daarom dat je voordat je naar de moskee gaat al aan de kledingvoorschriften voldoet.

Schoenenkast moskee

Wanneer je de moskee binnen gaat moet je je schoenen uitdoen. Deze berg je op in de daarvoor bestemde kasten. De kasten zijn genummerd zodat je je schoenen weer gemakkelijk kunt terugvinden.Sheikh Zayed moskee in de avond. Binnenplaats Sheikh Zayed moskee in Abu Dhabi.

Gratis rondleidingen

Iedere dag vinden er rondleidingen plaats in de Sheikh Zayed moskee. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en deze kun je gratis bijwonen. Zelf vond ik de rondleiding heel interessant en ik raad je daarom aan om hier zeker gebruik van te maken. Met een gids leer je namelijk zoveel meer dan wanneer je alleen zou rondlopen door de moskee.