De leukste manier om Bali te ontdekken is absoluut met de scooter. In de toeristische gebieden op Bali kom je op elke hoek van de straat wel een zaakje tegen die scooters verhuurt. Het is dan ook helemaal niet moeilijk om een scooter te huren op Bali, maar je dient wel rekening te houden met een aantal risico’s. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten voordat je besluit een scooter te huren op Bali.

Internationaal rijbewijs én motorrijbewijs

Naast een geldig Nederlands rijbewijs heb je ook een internationaal rijbewijs nodig om legaal scooter te kunnen rijden op Bali. Deze kun je voor vertrek afhalen bij een ANWB winkel en kost €18,95 voor niet-leden. Daarnaast heb je ook nog een geldig motorrijbewijs nodig omdat veel scooters op Bali een cilinderinhoud van minimaal 80cc hebben.

Smeergeld

Toeristen die een scooter huren tijdens hun vakantie op Bali beschikken doorgaans niet over de juiste papieren. Deze zijn namelijk ook niet nodig om een scooter te kunnen huren maar als je wordt aangehouden door de politie krijg je wel een boete. Dit is geen officiële boete maar smeergeld voor de politieagent. De hoogte van de boete verschilt per agent maar laat nooit merken dat je veel geld bij je draagt. Bewaar liever een briefje van 50.000 Indonesische rupiah (€3,50) in een aparte zak bij je rijbewijs en zeg dat je niet meer geld bij je hebt. Vaak laat de politieagent je dan verder met rust.

Niet verzekerd zonder de juiste papieren

Let wel op dat als je betrokken raakt bij verkeersongeluk en je niet beschikt over de juiste papieren, je verzekering dit meestal niet dekt. Je zorgverzekering dekt enkel de medisch noodzakelijke kosten tot maximaal het Nederlandse tarief, maar je zult doorgaans zelf moeten opdraaien voor alle overige kosten.

Het verkeer is chaotisch

Ik moet eerlijk zeggen dat ik best even getwijfeld heb om een scooter te huren op Bali. Het verkeer is extreem chaotisch en daarnaast had ik nooit eerder op een scooter gereden. De enige plek waar ik toch een scooter heb gehuurd was in Uluwatu. Ik wilde toch graag ervaren hoe het was om op de scooter door Bali te toeren en van alle steden die ik heb bezocht op Bali was dit verreweg de meest rustige.

Op Bali rijden ze links

Oja, nog iets waar ik even aan moest wennen is dat ze op Bali links rijden en dat je hier dus van rechts moet inhalen.

Draag altijd een helm

Behalve dat dit natuurlijk is voor je eigen veiligheid, is het op Bali verplicht om een helm te dragen op de scooter. Doe je dit niet, dan riskeer je een fikse boete. Wanneer je een scooter huurt, krijg je hier meestal standaard een helm bij. Neem je iemand achterop? Vraag dan of je een extra helm mag lenen.

Controleer de scooter en maak foto’s

Als je een scooter krijgt toegewezen, kijk deze dan altijd na op eventuele beschadigingen. Maak ook voldoende foto’s van de staat van de scooter en doe dit het liefst in het bijzijn van de eigenaar.

Maak altijd eerst een testrit

Vervolgens is het belangrijk om altijd eerst een testrit te maken voordat je de openbare weg op gaat. Controleer of de scooter goed start, de remmen naar behoren werken, de benzinemeter het doet en of de lichten wel aan gaan.

Laat nooit je paspoort achter als borg

Soms is het nodig om een borg achter te laten als je een scooter huurt. Aan de ene kant best logisch want de eigenaar wil natuurlijk wel de zekerheid hebben dat jij de scooter weer netjes inlevert. Het is gebruikelijk om een geldbedrag of een kopie van je paspoort als borg achter te laten. Vaak vraagt het verhuurbedrijf daarnaast ook om een telefoonnummer en de naam van het hostel waar je verblijft. Laat echter nooit je paspoort achter als borg! Mocht de verhuurder dit toch van je eisen, huur je scooter dan liever ergens anders.

Onderhandel over de huurprijs

De huurprijs van een scooter hangt af van waar je deze huurt. Huur je je scooter bijvoorbeeld vanuit je hostel, dan betaal je meestal iets meer dan wanneer je deze langs de weg huurt. Gemiddeld kost het huren van een scooter je 50.000 Indonesische rupiah per dag wat neerkomt op ongeveer €3,50. Ben je van plan om een week te gaan toeren houdt dan rekening met 200.000 – 250.000 Indonesische rupiah per week.

Benzine is spotgoedkoop

Het zal je niet verbazen dat benzine ook nog eens spotgoedkoop is op Bali. Voor een volle tank betaal je gemiddeld 35.000 Indonesische rupiah. Omgerekend is dit ongeveer €2,50. Benzine koop je eenvoudig langs de weg of natuurlijk bij een benzinestation.

Zoals je kunt lezen is het huren van een scooter spotgoedkoop op Bali. Rijd je echter rond zonder de juiste papieren en veroorzaak je letsel bij jezelf en/of een ander, kan dit je wel heel duur komen te staan. Denk daarom goed na voor je besluit om een scooter te huren op Bali. Er zijn uiteraard genoeg alternatieven voor de scooter. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen, een taxi nemen of een auto met chauffeur huren. Hoewel deze alternatieven misschien niet zo ideaal zijn als de scooter, brengen ze wel minder risico met zich mee.