Hallo daar, remember me? Ik weet het, het is een tijdje stil geweest op mijn blog maar ik ben er weer. De afgelopen maand stond vooral in het teken van mijn rondreis door India. Ik had de route al lang van tevoren uitgestippeld en ook alvast alle accommodaties geboekt. Alleen de vliegtickets, treintickets en visum moesten nog geregeld worden. Terwijl ik op een zondagmiddag vliegtickets aan het vergelijken was kwam mijn vriend thuis met slecht nieuws. Hij had zich bezeerd tijdens een voetbalwedstrijd en wat bleek: hij had zijn elleboog gebroken. Precies twee weken voordat we zouden gaan backpacken door India! Natuurlijk had hij dit ook niet van tevoren kunnen weten maar die vliegtickets heb ik toen even gelaten voor wat het was.

Het was even onzeker of we überhaupt nog wel naar India zouden gaan maar gelukkig herstelde mijn vriend z’n elleboog goed en zag ook de arts geen problemen om onze rondreis alsnog voort te zetten. Wat een opluchting! In deze blogpost deel ik in het kort mijn reisverslag van mijn rondreis door India. Lees je gezellig mee?

Mumbai

We begonnen onze rondreis in Mumbai. Een drukke stad, vergelijkbaar met Delhi met vooral heel veel getoeter. Maar dan bedoel ik ook ècht heel veel. Op zich wel logisch als je ziet hoe het verkeer er daar aan toe gaat. Taxi’s, tuktuk’s, voetgangers, scooters, bussen, het gaat allemaal door elkaar heen. De mensen creëren extra rijstroken en soms rijdt er zelfs iemand op de tegenliggers baan. In het begin liepen we gewoon heel snel achter een local aan zodra hij de weg over stak maar na een tijdje konden we ons gelukkig wel redden in het verkeer. In totaal zijn wij drie dagen in Mumbai gebleven. Als Mumbai niet je eerste bestemming is in India, is een dag meer dan voldoende.

Mocht je ook van plan zijn om naar Mumbai te gaan, dan zou ik je aanraden om de sloppenwijk Dharavi te bezoeken. En dan wel onder begeleiding van een gids. Hoewel dit niet per se verplicht is, is het wel een stuk veiliger. Ook de wijk Bandra is zeker de moeite waard. Je komt er veel mooie street art tegen en het is mooi om de zonsondergang te bekijken vanaf de Bandstand Promenade. De overige twee dagen hebben wij vooral gebruikt om bij te komen van de lange vlucht en om een aantal dingen te regelen zoals een lokale simkaart, treintickets etc. Na Mumbai vlogen we verder naar onze volgende bestemming: Varanasi.

Varanasi

Varanasi is een hele bijzondere bestemming en het leven daar is totaal anders dan wij kennen hier in Nederland. Terwijl wij naar ons werk gaan, het huishouden doen en tijd doorbrengen met onze familie en vrienden, leven de inwoners van Varanasi voor de heilige Ganges rivier. Ze douchen, poetsen hun tanden, scheren zich en wassen er hun kleding. Ik heb zelfs een man het water uit de Ganges rivier zien drinken en dat terwijl het water sterk vervuild is. Er worden namelijk ook asresten en zelfs lijken in de rivier gedumpt!

Men beseft dat het water vervuild is maar gelooft dat als je komt te overlijden in de Ganges rivier je rechtstreeks naar de hemel zal gaan. Twee keer per dag wordt de Ganges rivier daarom geëerd middels een uitgebreide ceremonie genaamd de Aarti ceremonie. Deze ceremonie kun je gratis bijwonen en is heel bijzonder om een keer gezien te hebben.

Jaipur

Jaipur vond ik echt de allerleukste stad die ik bezocht heb in India. Ik moet toegeven dat ik even bang was dat ik India echt helemaal niks zou vinden maar Jaipur maakte gelukkig alles goed! Het was er veel schoner en ook vond ik de mensen er veel vriendelijker. Wat ook een groot verschil maakte was het super leuke hostel waarin we verbleven. Ik boekte een tweepersoonskamer met eigen badkamer in Zostel Jaipur. Het personeel organiseert dagelijks allerlei activiteiten waarvan de meeste helemaal gratis zijn. Tijdens de activiteiten en in het hostel zelf was het heel leuk om andere reizigers te ontmoeten en gezellig met elkaar te kletsen.

Agra

In Agra verbleven wij slechts een nachtje. Meer dan genoeg want Agra bezoek je natuurlijk voor de Taj Mahal. We dachten vroeg te zijn maar om 5.20 uur stonden er helaas al lange rijen met toeristen. Alleen op de foto met de Taj Mahal konden we dus wel vergeten. Gelukkig maakte dit ons bezoek niet minder bijzonder. Hier vertel ik in een aparte blogpost meer over. Van Agra reisden we door naar Delhi. Voor het eerst met de trein in India. Best spannend maar het viel allemaal reuze mee.

Delhi

Delhi zou de laatste stad zijn die we tijdens onze rondreis India zouden bezoeken. Uiteindelijk hebben we toch nog een dagtrip gemaakt naar de stad Mathura, speciaal voor het Holifestival. Holi, ook wel bekend als het poederfeest, wordt hier namelijk veel grootser gevierd dan waar dan ook in India. Het was heel leuk om dit een keer meegemaakt te hebben. In Delhi hebben we nog een volledige dag kunnen sightseeën. Het hoogtepunt van ons bezoek in Delhi was de Akshardham tempel. Dit is echt de allermooiste tempel die ik ooit heb gezien. Verder hebben we in Delhi gewandeld in Connaught Place en nog wat geshopt op de Karol Bagh market.

Terug in Nederland

Meteen nadat ik terug was uit India ben ik flink ziek geworden. De oorzaak bleek een bacteriële infectie te zijn die ik had opgelopen in India. Hiervoor heb ik nu een antibiotica kuur dus hopelijk ben ik er snel weer van af.

Of ik ooit terug ga naar India? Ik denk het niet. India was op z’n zachts gezegd intens. Het was een bijzondere reis met vele mooie momenten maar het was niet altijd even fijn. De hygiëne, de stank, de opdringerigheid van de mensen en dan nog het bedelen. Kinderen die aan je trekken of mensen die je zelfs vanuit de tuktuk om geld vragen. Het was een keer zelfs zo erg dat een vrouw me wel tien minuten achterna bleef lopen. Ook al sloeg ik steeds een andere straat in, ze bleef maar roepen en vlak achter me. Gelukkig is ze uiteindelijk gestopt maar het was best even eng.