De succesvolle filmhit Slumdog Millionaire maakte de sloppenwijk Dharavi in één klap wereldberoemd. De film geeft een kijkje in het leven van de op drie na grootste sloppenwijk ter wereld. In een sloppenwijk zijn de huizen meestal gemaakt van karton, hout of plastic zeilen. Maar liefst 60% van de bevolking van Mumbai woont in een sloppenwijk.

Dharavi sloppenwijk in Mumbai.

Dharavi is niet alleen de grootste sloppenwijk van Mumbai maar van heel India. Een miljoen mensen leven hier op slechts 2.1 vierkante kilometer. Kun je je voorstellen dat er zoveel mensen op zo’n klein stukje grond leven? Een huis in Dharavi heeft vaak maar één kamer voor het hele gezin. Douchen gebeurt met een emmer water en een toilet wordt gedeeld met de buren. In Dharavi zijn er maar 700 toiletten aanwezig. Dat betekent dat er gemiddeld 1440 mensen iedere dag gebruikmaken van één en dezelfde toilet. Bizar!

Jaarlijkse omzet van $665 miljoen

Zodra je Dharavi binnen wandelt valt het meteen op hoe hard er hier gewerkt wordt. In totaal telt de sloppenwijk 15.000 werkplaatsen waar 5.000 verschillende soorten beroepen worden uitgeoefend. Zo vind je er kleermakers, pottenbakkers, zeepmakers en recyclaars maar ook  lassers, kappers, meubelmakers en nog veel meer. Samen draaien zij gemiddeld een jaarlijkse omzet van maar liefst 665 miljoen dollar. Je zou door dit gegeven bijna denken dat de mensen hier goed verdienen. Toch is niets minder waar. Gemiddeld verdient iemand in Dharavi nog geen 10 dollar per maand.

Slumdog Millionaire versus Realiteit

Hoewel Slumdog Millionaire een speelfilm is, zijn ze in India not amused over hoe de sloppenwijk in de film wordt neergezet. Voor hen is Dharavi hun thuis. Een plek waar ze trots op zijn en dankbaar zijn dat ze hier mogen werken. In tegenstelling tot dit gevoel van trots zien we in de film vooral de duistere kant van India. Armoede, prostitutie, kinderhandel, en corruptie. Onderweg naar Dharavi dacht ik nog dat de Indiërs het misschien probeerden te verbloemen. Maar eenmaal daar herkende ik bijna niets terug van wat ik in de film heb gezien. Sterker nog, nergens in India heb ik kinderen zo vrij en blij zien spelen zoals in Dharavi.

Dharavi bezoeken met een gids

In Mumbai zijn er genoeg tours die je kunt boeken waarbij een ervaren gids je door de sloppenwijk leidt. Ik boekte mijn tour via Baba Tours. Onze gids sprak heel goed Engels en gaf ons leuke inside informatie over India. Het kantoortje van Baba Tours bevindt zich in een zijstraat van de bekende Colaba Causeway. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen houtje door de sloppenwijk te wandelen, dit raad ik je echter sterk af.

Ik vond het best spannend om Dharavi te bezoeken. Vooral toen ik me probeerde te verplaatsen in de inwoners. Iedere dag komen er weer toeristen langs om te kijken hoe zij leven. Best vervelend lijkt mij. Gelukkig kende onze gids de mensen goed waardoor het totaal niet ongemakkelijk was. De mensen zwaaiden naar ons en de kindjes gaven high fives. Super leuk!

Blije kindjes in India.

Zorg voor gepaste kleding

Als je Dharavi bezoekt dien je gepaste kleding te dragen uit respect voor de inwoners. Onder gepaste kleding verstaat men een broek of rok tot in ieder geval over de knieën. Verder moeten de schouders bedekt en worden naveltruitjes en een lage decolleté niet op prijs gesteld. Sommige plekken die je tegenkomt zijn erg smerig. Zo lopen er bijvoorbeeld leidingen boven de grond en zijn de paadjes modderig. Het is daarom belangrijk om dichte schoenen te dragen met enige grip.

Dharavi Mithi rivier

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een duidelijk beeld gekregen van Dharavi en weet je nu wat je ervan kunt verwachten. Als je maar één dag te besteden hebt in Mumbai, dan raad ik zeker aan om de sloppenwijk te bezoeken. Wel onder begeleiding van een ervaren gids. Voor mij was dit zonder twijfel het meest indrukwekkende wat ik in Mumbai heb gedaan tijdens mijn rondreis door India.

Zou jij de sloppenwijk Dharavi ook willen bezoeken? En zou je dit dan op eigen houtje doen of onder begeleiding van een gids? Misschien heb je Dharavi al eens bezocht. Dan ben ik heel benieuwd naar hoe je dit hebt ervaren. Je kunt je reactie plaatsen in de comments-sectie