Je hoort mensen vaak zeggen dat een reis naar Zwitserland ontzettend duur is. Geloof mij, daar is geen woord aan gelogen. Sterker nog, Zwitserland is zelfs het duurste vakantieland ter wereld. Helaas is dit gegeven voor veel mensen reden genoeg om het land niet te bezoeken. Zonde, want het is er werkelijk prachtig! Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je geld kunt besparen in Zwitserland. Zo houd je jouw vakantie leuk én betaalbaar. Benieuwd op welke manieren je geld kunt besparen? In deze blog geef ik je 11 tips.

1. Stippel vooraf je dagen uit

Reis je graag op de bonnevooi, dan kan je bezoek aan Zwitserland je heel duur komen te staan. In Zwitserland doe je er goed aan om vooraf je dagen uit te stippelen. Bepaal van tevoren je route, waar je gaat overnachten en welke plekken je wilt bezoeken. Zo verspil je geen kostbare tijd en weet je zeker dat je niets misloopt. Door een goed doordachte reisplanning kun je efficiënter reizen en mogelijk kosten besparen.

2. Houd je bezoek aan Zwitserland kort

Hoe langer je in Zwitserland verblijft, hoe duurder uiteraard je reis. Houd je bezoek aan Zwitserland daarom kort en focus je alleen op de plekken die je écht graag wilt zien. Door je verblijf te beperken tot de hoogtepunten die je het meest interesseren, kun je de kosten binnen de perken houden en toch van een geweldige ervaring genieten.

3. Geniet van de natuur

De natuur in Zwitserland is betoverend mooi, en tijd doorbrengen in de natuur is helemaal gratis. Ga bijvoorbeeld voor een stevige ochtend hike en sluit af met een picknick langs het water. Of ga op zoek naar de mooiste uitzichtpunten. Je zult je verbazen wat voor moois Zwitserland te bieden heeft. Geniet en kijk vooral je ogen uit. Oh, en vergeet ook zeker je camera niet mee te nemen. Door te genieten van de natuurlijke schoonheid van Zwitserland kun je een aantal geweldige ervaringen opdoen zonder extra kosten.

4. Reis met de auto

Reizen met de auto heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het meestal goedkoper, zeker als je met meerdere mensen reist. Met de auto ben je flexibel en kun je gaan en staan waar je wilt. Je bent niet gebonden aan tijden, kunt reizen in je eigen tempo en rijdt zo weer weg als een plek tegenvalt. Het hebben van een eigen vervoermiddel kan je vrijheid geven om de kosten te beheersen en je reis aan te passen zoals jij dat wilt.

5. Tank voor de grens

Hoewel de brandstofprijzen niet veel hoger liggen in Zwitserland, scheelt het toch om je auto voor de grens vol te tanken. Zwitserland valt namelijk buiten de EU en heeft als munteenheid de Zwitserse frank (CHF). Dat betekent dat als je in Zwitserland geld opneemt, je extra kosten betaalt zoals een wisselkoersopslag en transactiekosten. Door vooraf te tanken voordat je de grens oversteekt, kun je deze extra kosten vermijden.

6. Pin in één keer een groot bedrag

Zoals gezegd betaal je in Zwitserland per transactie extra kosten. Neem daarom in één keer een groot bedrag op in plaats van meerdere kleine bedragen te pinnen. Door het aantal pintransacties in Zwitserland te beperken, voorkom je dat je steeds extra kosten betaalt. Kies als je geld opneemt in Zwitserland altijd voor de optie ‘withdrawal without conversion’. Dit houdt in dat je de wisselkoers laat bepalen door je eigen bank. Deze optie is altijd gunstiger voor jou als rekeninghouder en scheelt tot wel 10%.

7. Plan niet te veel excursies in

Excursies zijn een van de grootste kostenposten tijdens je vakantie in Zwitserland. De gemiddelde entreeprijs voor een excursie ligt boven de €100. Zoek daarom van tevoren uit welke excursies voor jou echt de moeite waard zijn. Door selectief te zijn in de excursies die je kiest, kun je je budget beter beheren en toch van enkele onvergetelijke ervaringen genieten.

8. Overweeg een Swiss Travel Pass

Boek je toch liever meerdere excursies, dan ben je met een Swiss Travel Pass soms goedkoper uit. Zo krijg je gratis toegang tot meer dan 500 musea, korting op diverse attracties en bespaar je 50% op kabelbaanritjes naar de Zwitserse bergtoppen. Daarnaast reis je met de Swiss Travel Pass gratis met de trein, bus en boot door Zwitserland. Je hoeft hiervoor geen losse tickets te kopen, gewoon instappen en gaan. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook kostbare tijd. Het overwegen van een Swiss Travel Pass kan een slimme zet zijn als je van plan bent om veel te reizen en bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je verblijf in Zwitserland.

9. Sla houdbare boodschappen thuis in

Zelfs bij goedkopere supermarkten, zoals Aldi, betaal je in Zwitserland fors meer aan boodschappen. Zo is je boodschappenkarretje in Zwitserland ruim 70% duurder dan in Nederland! Wees geen dief van je eigen portemonnee en sla je houdbare boodschappen alvast zoveel mogelijk thuis in. Door enkele basisvoedingsmiddelen mee te nemen, kun je geld besparen op dagelijkse uitgaven tijdens je verblijf in Zwitserland.

10. Vermijd uit eten gaan

Geschrokken van de supermarktprijzen in Zwitserland? Uit eten gaan is pas prijzig! Reken op minstens het dubbele van wat je in Nederland gewend bent. Voor een simpel hoofdgerecht en een frisdrank betaal je in Zwitserland ongeveer €35. Als je de kosten wilt drukken, overweeg dan om zelf te koken of te picknicken in plaats van uit eten te gaan. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je uitgaven tijdens je reis naar Zwitserland.