Madrid is de grootste stad van Spanje en heeft vele interessante bezienswaardigheden. Een hoop van deze bezienswaardigheden kun je gratis en voor niets bezoeken. In deze blog vertel ik je uitgebreid over mijn 11 favoriete gratis bezienswaardigheden en activiteiten in Madrid.

1. Museo del Prado

Het Museo del Prado behoort met ruim twee miljoen bezoekers per jaar tot een van de best bezochte en meest toonaangevende musea ter wereld. Het museum werd gebouwd tussen 1785 – 1819 in opdracht van koning Karel III. De toenmalige koning wilde op deze manier het bijzondere Spaanse talent tentoonstellen aan het grote publiek. Door de jaren heen werd de collectie aangevuld met bekende werken van onder meer El Greco, Rubens, Bosch, Titiaan, Botticelli en Rembrandt. Een bezoek aan het Prado museum mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Madrid. Van maandag tot zaterdag kun je het museum gratis bezoeken tussen 18.00 – 20.00 uur en op zondag tussen 17.00 – 19.00 uur. Wees wel op tijd want de rijen voor het Prado museum zijn vaak erg lang.

2. Museo del Reina Sofia

In tegenstelling tot het Prado museum, vind je in het Reina Sofia museum vooral moderne kunst. Ook dit museum behoort tot de top van Spanje en is tevens een van ’s werelds bekendste moderne kunstmusea. Het bekendste meesterwerk van het Museo del Reina Sofia is zonder twijfel Guernica van Pablo Picasso. Het schilderij illustreert het bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937. Het Reina Sofia museum toont daarnaast werken van onder meer Salvador Dalí en Joan Miró. Toegang tot het museum is gratis voor kinderen onder de 18 jaar en studenten onder de 26 jaar. Ook journalisten, leraren, gehandicapten en 65-plussers krijgen gratis toegang tot het museum.

3. Gran Via

Slenter over Gran Via en ontdek al het moois wat deze beroemde winkelstraat te bieden heeft. Naast dat je er heel goed kunt shoppen vind je hier ook restaurants, clubs, bioscopen en hotels. Verder staat de 1 kilometer lange straat bekend om haar indrukwekkende architectuur. Gran Via is een bezienswaardigheid op zich en wordt ook wel Madrid’s eigen Broadway genoemd.

4. Puerta del Sol

Puerta del Sol is een centraal plein in Madrid waar jaarlijks massa’s toeristen op af komen. Op het plein vind je onder meer het nulpunt van Spanje, prachtige fonteinen en de beroemde beelden van het vier meter hoge Oso y Madroño (de beer en de mei-boomvrucht) en koning Carlos III. Het plein wordt omringd door vele winkels en restaurants.

5. Plaza Mayor

Een ander beroemde plein in Madrid is het Plaza Mayor, wat letterlijk ‘Groot Plein’ betekent. In het verleden is dit plein ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder stierengevechten, koninklijke kroningen maar ook publieke executies. Tegenwoordig vind je op het plein vooral straatartiesten en kunstenaars.

6. Stadswandeling met gids

Een stadswandeling met gids is de beste manier om meer te weten komen over de geschiedenis van een stad. Deze stadstours worden dagelijks georganiseerd door enthousiaste Madrilenen die in twee á drie uur vol trots alles vertellen over de historie van hun stad. Dit doen zij geheel op vrijwillige basis en daarom is het heel gebruikelijk om de gids aan het einde van de tour een welverdiende fooi te geven. Uiteraard mag je zelf beslissen hoeveel je geeft. Er zijn diverse organisaties die de stadstours organiseren en ze zijn te herkennen aan de gekleurde paraplu’s. Reserveer hier jouw gratis stadstour.

7. La rosaleda del Parque del Oeste

Deze tuin kwamen wij per toeval tegen na ons ritje met de kabelbaan. Het staat er vol met bloemen van over de hele wereld en het is een leuke plek om even uit te rusten.

8. Tapas eten

Wist je dat je in veel cafés in Madrid kunt genieten van gratis tapas? Bij het bestellen van een (alcoholisch) drankje worden vaak tapas geserveerd waar je helemaal niets voor hoeft te betalen. Je zou denken dat de prijzen van de drankjes dan vele malen hoger zouden liggen, maar dat valt vaak reuze mee.

9. El Rastro

De grootste openlucht vlooienmarkt in Madrid en een van de grootste van Spanje is: El Rastro. Deze zondagsmarkt is de ideale plek om een souvenir te scoren en de sfeer van een Spaanse markt te proeven. Locals verkopen hier een grote collectie aan spullen van vintage handtassen tot moderne kunst.

10. Palacio Real

Vanwege gebrek aan tijd heb ik het koninklijke paleis van Madrid enkel vanaf de buitenkant mogen bewonderen. Het paleis heeft een oppervlakte van maar liefst 135.000 vierkante meter en bestaat uit meer dan 2800 kamers. In het voorjaar is het paleis gratis te bezoeken van maandag t/m donderdag tussen 18.00 – 20.00 uur. In het najaar is dit van maandag t/m donderdag tussen 16.00 – 18.00 uur. De gratis toegang geldt alleen voor inwoners van de Europese Unie en Latijns Amerika. Uiteraard dien je dit aan te kunnen tonen met een geldig legitimatiebewijs.

11. Parque del Retiro

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, ga dan naar het Retiro park. In het park kun je lekker relaxen maar ook deelnemen aan verschillende activiteiten. Maak een wandeling, ga kanoën of speel een potje voetbal met de Madrilenen.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en een leuke tijd zult hebben in Madrid!