Blijf jij deze zomer in Nederland? Vanwege het coronavirus of omdat het financieel even niet uitkomt? Misschien zijn je vakantiedagen voor dit jaar al op of ben je alweer terug van weggeweest. Wat de reden ook is dat je nergens heen gaat, met deze 20 tips creëer jij het ultieme vakantiegevoel.. gewoon thuis!

1. Maak een fotoboek of een scrapbook

Staan al jouw vakantiefoto’s nog op je telefoon? Zonde! Je geniet namelijk veel meer van je reisfoto’s als je ze terugziet in een fotoboek. Onlangs verzamelde ik mijn mooiste foto’s uit Thailand in een fotoboek van Saal Digital. Mijn reisfoto’s komen nu echt veel beter tot hun recht. Ben jij iemand die altijd alle tickets voor bezienswaardigheden en kaartjes voor het openbaar vervoer bewaart? Dan is het leuker om een scrapbook te maken. Zelf maakte ik een paar jaar geleden ook mijn eerste scrapbook en het was heel leuk om te doen. Uiteindelijk werd het wel een project van een paar maanden, maar het resultaat mocht er zijn!

2. Leer een vreemde taal

Heb jij altijd al vloeiend Spaans willen spreken? Of is het Frans van de middelbare school intussen behoorlijk weggezakt? Tijd voor een opfrisbeurt! Het online aanbod aan taalcursussen is enorm, maar mijn advies is om eerst te beginnen met de gratis app Duolingo. Via Duolingo kun je namelijk al vanaf een kwartiertje per dag kennismaken met een nieuwe taal. Mocht je de taal toch niks vinden, dan kun je eenvoudig switchen naar een andere taal. Heb je de basis onder de knie en wil je graag een erkend certificaat? Schrijf je dan alsnog in voor een (online) taalcursus.

3. Breng de vakantie in huis

Pak je interieur aan en ga voor een complete make-over. Laat je mooiste vakantiefoto’s vergroten en geef ze een plekje aan de muur. Met de juiste accessoires kun je thuis ook het ultieme vakantiegevoel creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ananas gemaakt van keramiek? Of van deze luxe wereldkaart van milieuvriendelijk hout? Misschien heb je nog toffe souvenirs van je vorige reizen liggen. Kijk dan of je ze een mooi plekje kunt geven in je interieur.

4. Maak je tuin of balkon zomerproof

Is jouw tuin of balkon nog niet zomerproof? Dan wordt het nu echt tijd om daar iets aan te doen! Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor het stylen van jouw tuin of balkon? Ik zet 25 tips en ideeën voor je op een rij.

5. Hang een hangmat op in je tuin

Bij een hangmat denk je vaak een tropische vakantie. Maar wist je dat je een hangmat ook prima in je tuin kan ophangen? Het zorgt meteen voor een bohemiaans sfeertje.

6. Organiseer thuis een wijnproeverij

Gezellig samen wijnen met je huisgenoot of met vriend(inn)en. Bestel hier je wijnproeverijbox en waan je een middagje in Zuid-Frankrijk. Enjoy!

7. Shake je favoriete cocktail

Niet zo’n wijnliefhebber? Maak dan je favoriete zomercocktail. De Piña Colada, Bahama Mama en de Mai Tai weten mij altijd in de vakantiestemming te brengen. Dat tropische eiland moet je er helaas zelf nog even bij denken.

8. Maak een wereldkaart puzzel

We hebben allemaal weleens gepuzzeld toen we klein waren. Puzzelen werkt heel ontspannend en draagt bij aan de aanmaak van dopamine. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat we ons blij en tevreden voelen. De stof komt al vrij nadat je één passend puzzelstukje hebt geplaatst! Online kwam ik deze wereldkaart puzzel van Ravensburger tegen. De puzzel bestaat uit 2000 stukjes, genoeg tijd dus om tijdens het puzzelen alvast na te denken over je volgende vakantiebestemming.

9. Relax tijdens een dagje wellness

Een dagje wellness voelt als een dagje vakantie. Je kunt je eigen badkamer omtoveren in een wellness-oord, maar ook goed om te weten is dat veel wellnessresorts in Nederland deze maand weer hun deuren openen.

10. Leer fotograferen met je smartphone

Met een smartphone kun tegenwoordig hele mooie (reis)foto’s maken.  Volg een online cursus smartphone fotografie of ga zelf aan de slag gaan met oefenen. Ik help je alvast op weg met een aantal tips om mooie foto’s te maken met je smartphone.

11. Beluister een podcast over reizen

Podcasts zijn helemaal hot! Zelf heb ik nog niet toegegeven aan de hype, maar podcasts worden steeds populairder. Ik vond dit lijstje met de beste podcasts over reizen.

12. Wandel virtueel door het museum

Wist je dat je aan veel musea ook een virtueel bezoekje kan brengen? De ANWB maakte een top 10 van musea wereldwijd met virtuele rondleidingen.

13. Ruim je kast op en shop leuke zomerkleding

Of je nu nieuwe zomerkleding shopt voor thuis of alvast voor je volgende bestemming, je krijgt er geheid een vakantiegevoel van. Heb je meteen een excuus om je kast op te ruimen en alles wat je niet meer draagt te verkopen of te doneren.

14. Kook je favoriete gerecht uit het buitenland

Reizen en eten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op vakantie vind ik het daarom het leukst om zoveel mogelijk tussen de locals te eten. Pad Thai, paella, soto ayam, masala dosa, zijn slechts een aantal van de gerechten die ik voor het eerst ontdekte in een authentiek restaurant in het buitenland. Ik mis het wel hoor om te eten in lokale tentjes en m’n smaakpapillen te verrassen. Gelukkig staat het internet vol met recepten van over de hele wereld. Probeer bijvoorbeeld de Italiaanse gnocchi, de Chinese dim sum of de Peruaanse ceviche.

15. Organiseer een thema-avond

Als je dan toch uitpakt met het diner, versier dan ook meteen de eetkamer geheel in stijl van het land dat centraal staat. Trek traditionele outfits aan en zet een bijpassend muziekje op. Een leuke avond gegarandeerd!

16. Maak een playlist met zomerse nummers

Wat hebben de nummers Despacito, Temperature en Lambada met elkaar gemeen? Ze geven ons allemaal een vakantiegevoel! Maak een zomerse playlist en swing gezellig mee.

17. Onthaast en gun jezelf rust

Op vakantie voelen we ons uitgerust en ontspannen.  Dit komt omdat we op vakantie onthaasten, niet zoveel ‘moeten’ en veel buiten zijn. Gun je jezelf vaker een ontspanmoment en werk aan je body & mind. Voldoende beweging, mindfulness en gezond(er) eten, helpen je om je beter in je vel te voelen. Een yoga-sessie of een wandeling door de natuur doen ook wonderen!

18. Speel toerist in eigen land

Als er ooit een goed moment zou zijn om de toerist in eigen land uit te hangen, dan is het nu wel! Het is dit jaar namelijk een stuk rustiger bij de toeristische trekpleisters in Nederland. Ook ik wil daar dit jaar van profiteren en er op uit gaan in eigen land. Benieuwd welke plekken ik op mijn lijstje heb staan? Bekijk hier mijn Nederland Bucketlist.

19. Doe alvast reisinspiratie op

Nu je niet op reis gaat is het de perfecte timing om alvast wat reisinspiratie op te doen. Ga op zoek naar leuke reisblogs of blader door inspirerende reisgidsen. Ben je niet zo van het lezen? Kijk dan een reisfilm of binge-watch je favoriete reisprogramma. Zelf haal ik mijn dagelijkse dosis reisinspiratie vaak uit foto’s en video’s op Instagram.

20. Maak een bucketlist van reizen die je de komende 10 jaar wilt gaan maken

Van nieuwe reisplannen maken krijg ik altijd heel veel (reis)energie. Het liefst begin ik er daarom ook zo vroeg mogelijk mee zodat ik extra lang kan genieten van de vakantievoorpret. Niemand weet wanneer en of we ooit nog terug kunnen naar het ‘oude normaal’, maar het kan nooit kwaad om alvast een bucketlist te maken van reizen die je de komende 10 jaar wilt gaan maken. Hoewel je geen concrete reisplannen maakt, geeft het je wel iets om naar uit te kijken.