Tulum wordt vaak omschreven als de hipste stad van Yucatan en daar ben ik het helemaal mee eens. Hip en gezellig maar tegelijkertijd ook heel rustgevend. Op de stranden kun je lekker relaxen en als je trek hebt bestel je een paar heerlijke taco’s bij een van de beachclubs. De Mexicaanse muziek op de achtergrond geeft tot slot het ultieme vakantiegevoel! Ik heb genoten van Tulum en heb spijt dat ik er niet langer ben gebleven. Bezoek jij binnenkort deze gezellige stad en ben je benieuwd wat er te doen valt? In deze blog bespreek ik 7 dingen die je kunt doen in Tulum in Mexico.Maya ruïnes aan de kust in Tulum Mexico.Maya ruïnes in Tulum Mexico.

1. Bezoek de Maya ruïnes

Als je in Tulum bent mag je een bezoek aan de Maya ruïnes natuurlijk niet overslaan. De Maya ruïnes van Tulum zijn uniek omdat de Maya’s de oude stad midden op een klif gebouwd hebben. Hierdoor heb je vanaf de Maya ruïnes een prachtig uitzicht op de kust van Tulum. Het beste is om je bezoek aan de Maya ruïnes zo vroeg mogelijk op de dag in te plannen. Het liefst al om 8.00 uur ’s ochtends. Dan is het namelijk nog rustig en niet al te warm.

2. Snorkelen in de Grand Cenote

Voordat ik van plan was om naar Mexico te gaan had ik nog nooit van een cenote gehoord. Laat staan dat ik wist hoe je het moest uitspreken. Gelukkig vertelde een Mexicaan mij hoe je het wèl uitspreekt, uiteraard wel nadat hij klaar was met lachen. Ik had het dus de hele tijd over een ‘ke-noot’ maar je spreekt het dus uit als ‘sè-nò-teh’. Uh ja, dat klinkt inderdaad véél beter. Een cenote is een grot of poel gevuld met helderblauw water. In totaal zijn er in Yucatan maar liefst 3.000 van deze natuurverschijnselen te vinden. Behalve dat je hier in kunt zwemmen is het veel leuker om te snorkelen. Een populaire cenote vlakbij Tulum is de Grand Cenote. De toegangsprijs is 180 peso’s per persoon.

3. Relax op de mooie stranden

Langs de kust van Tulum kom je verschillende stranden tegen. De mooiste is Playa Pescadores met een prachtig witte strand en turquoise zeewater. Ga het water in, bestel een cocktail of doe gewoon even helemaal niets. Heerlijk!

4. Huur een fiets

De leukste manier om Tulum te ontdekken is door een fiets te huren en er op uit te gaan. Overal in de stad kun je een fiets huren voor 75 tot 100 peso’s per dag. Huur je een fiets bij je hostel? Dan betaal je vaak maar 50 peso’s per dag. Stippel van tevoren een route voor jezelf uit en fiets langs de mooiste plekjes van Tulum. Vergeet niet om je zwemkleding aan te trekken onder je kleding zodat je onderweg kunt stoppen voor een verfrissende duik.

5. Lunch bij een hip restaurantje

Overal in Tulum vind je gezellige eettentjes waar je heerlijk kunt eten. De stad is hartstikke hip en dus kom je hier ook veel gezonde hotspots tegen. Naast dat je hier smoothiebowls en versgemaakte salades kunt bestellen, staan er vaak ook veganistische en koolhydraatarme gerechten op de menukaart. Eet je tijdens je vakantie juist liever lokale gerechten? Bestel dan een lekkere burrito bij Piña House. De nacho’s krijg je er gratis bij.

6. Maak een foto met de Tulum letters

Je komt de grote Tulum letters op verschillende plekken in de stad tegen.

7. Blijf overnachten

Helaas heb ik dit zelf niet gedaan, maar ik had graag nog een aantal dagen in Tulum willen verblijven. De sfeer in Tulum is heel relaxt en je krijgt er echt een vakantiegevoel van. Jammer dat ik er niet langer ben gebleven, maar des te meer reden om nog een keer terug te gaan. Er zijn in Tulum genoeg plekken waar je kunt overnachten. De accommodaties in het centrum zijn goedkoper dan die aan het strand.