Ik krijg regelmatig complimentjes over mijn foto’s en dat terwijl ik de meeste foto’s tegenwoordig gewoon met mijn smartphone schiet. De truc is om je foto’s altijd na te bewerken. Hoe klein de aanpassing soms ook is. Het makkelijkste vind ik zelf om mijn foto’s direct vanaf mijn smartphone te bewerken. De foto’s staan immers al op mijn telefoon dus dat scheelt weer. In deze blog deel ik mijn zes favoriete gratis fotobewerking apps voor je smartphone.

1. Snapseed

Snapseed is al jarenlang mijn go-to app voor het bewerken van mijn foto’s. De app werkt heel simpel en is ideaal voor wanneer je minimale aanpassingen wilt doen aan een foto. De basisfuncties zoals contrast toevoegen, witbalans aanpassen en belichting wijzigen vind je gemakkelijk terug in de app. Ook kun je het perspectief van de foto veranderen, de foto bijsnijden en leuke effecten creëren. Alle foto’s op mijn reisblog heb ik bewerkt met behulp van Snapseed.

2. Lightroom

Sinds een maandje bewerk ik mijn Instagram foto’s met de Lightroom app. De reden dat ik hiermee ben begonnen is omdat ik veel tijd kwijt was aan het bewerken van foto’s. Met als gevolg dat ik dagen soms wel wekenlang niks op Instagram postte. Ook kwam ik veel Instagram accounts tegen waarbij de foto’s heel mooi bij elkaar pasten en dit wilde ik ook graag. Lightroom heeft heel veel verschillende functies maar de populairste zijn op dit moment de voorstellingen. Beter bekend als presets. Deze moet je wel eerst zelf in de app opslaan maar gelukkig zijn er op Youtube een heleboel handige filmpjes over te vinden. Het idee is om steeds één (of twee) dezelfde presets te gebruiken waardoor al je foto’s dezelfde uitstraling krijgen. Sinds ik de presets gebruik ziet mijn feed er stukken beter uit. De foto’s sluiten goed op elkaar aan en alles vormt nu een mooi geheel. Hieronder kun je zien hoe mijn Instafeed er momenteel uitziet.

3. VSCO

Nog zo’n fijne apps waarmee je een mooie Instafeed creëert is VSCO. De fotobewerking app heeft een grote hoeveelheid filters waardoor er altijd wel eentje te vinden is die bij jouw stijl past. Het nadeel van deze app is alleen dat de eerste tien filters gratis zijn en je voor de overige 100+ filters moet betalen.

4. Adobe Photoshop Express

Ik moet zeggen dat ik deze app niet zo heel vaak gebruik. Best gek eigenlijk want je kunt er veel kanten mee op. Zo kun je eenvoudig de belichting, kleur en scherpte van je foto aanpassen. Ook kun je effecten creëren en gebruikmaken van verschillende filters. Waar ik de app het meeste voor gebruik is om rode ogen te corrigeren en ruis te verminderen. Nog een geweldige functie van de app is dat je oneffenheden kunt verwijderen door er op te tikken of eroverheen te vegen. Dit is heel handig voor wanneer je per ongeluk lippenstift op je tanden hebt of wanneer je een puist wilt verdoezelen.

5. PicCollage

Voor mijn persoonlijke Instagram account maak ik af en toe collages en PicCollage vind ik daar een fijne app voor. Ik gebruik PicCollage niet alleen voor collages maar ook om uitnodigingen en kaarten te maken. Daarnaast gebruik ik de app veelvuldig om teksten toe te voegen aan foto’s. Ik ben nog geen enkele andere app tegengekomen waarbij je zo’n ruime keuze hebt aan lettertypes. Wat ik wel jammer vind is dat wanneer je je kunstwerk opslaat er rechtsonder de naam van de app verschijnt. Dit probleem heb je alleen bij de gratis versie van de app maar dit los je eenvoudig op door het eindresultaat een beetje bij te snijden.

6. Instagram

Last but not least: Instagram. Deze app kennen we natuurlijk allemaal en heeft meer dan genoeg functies om je foto’s te bewerken. Hoewel ik de app graag gebruik als social media ben ik minder fan van de filters. Ik vind de filters namelijk over het algemeen iets te overdreven en dit zie je vaak ook terug in de foto’s. Vandaar dat ik voor mijn Instafeed toch liever gebruik maak van de Lightroom app. De filters die beschikbaar zijn voor de Instastories vind ik wel leuk omdat deze net iets subtieler zijn. Daarbij is Instagram uiteraard heel geschikt voor als je alleen een paar minimale aanpassingen wil doen voordat je de foto op Instagram plaatst.