Als de vakantie dichterbij komt kunnen de dagen voorafgaand niet snel genoeg gaan. Maar voor de vakantiepret kan beginnen moet nog wel eerst de koffer worden ingepakt. Niet bepaald de leukste klus en voor veel reizigers vaak een enorme opgave. Met een goede voorbereiding en een paar simpele tips wordt het efficiënt inpakken van je koffer voortaan een fluitje van een cent.

1. Maak gebruik van een bagage checklist

Met een bagage checklist creëer je overzicht en weet je precies wat er in je koffer zit. Daarbij voorkom je dat je teveel meeneemt of juist iets vergeet. Deze uitgebreide bagage checklist bevat alles wat je nodig hebt voor je zonvakantie. Ben je binnenkort van plan om een stedentrip te maken? Dan kun je meestal makkelijk alleen met handbagage reizen. Hiervoor kun je gebruikmaken van deze handbagage checklist.

2. Stel van tevoren setjes samen

Door setjes samen te stellen zul je gegarandeerd minder kleding meenemen. Vroeger gooide ik van alles in m’n koffer en uiteindelijk droeg ik dan de helft niet eens. Nu pak ik dat anders aan en kijk ik van tevoren welke kledingstukken ik kan combineren. Je zult merken dat je op deze manier bijna al je kleding ook daadwerkelijk zult dragen op vakantie.

3. Doe je research!

Wil je je koffer efficiënt inpakken, dan neem je natuurlijk geen onnodige spullen mee. En met onnodige spullen bedoel ik spullen die bij je hotelkamer zijn inbegrepen waar je gratis gebruik van mag maken. Kijk daarom van tevoren of je dagelijks een schone handdoek krijgt en of er toiletartikelen zoals douchegel en zeep bij de prijs zijn inbegrepen. Dit scheelt een hele hoop aan ruimte en je koffer zal hierdoor een stuk lichter zijn.

4. Organiseer je koffer met packing cubes

Met packing cubes kun je je koffer overzichtelijk indelen en vind je gemakkelijk alles terug. Ik heb ze ooit besteld via AliExpress maar vanwege de teleurstellende kwaliteit van de cubes raad ik je niet aan om deze te bestellen. Op bol.com kwam ik de packing cubes van TravelMore tegen. Deze zien er een stuk steviger uit en zijn bovendien waterafstotend.

5. Draag je zwaarste schoenen in het vliegtuig

Op vakantie neem je vaak minstens wel een paar wandelschoenen of sneakers mee. Heel handig maar ze nemen wel een groot deel van je koffer in beslag. Draag ze daarom in het vliegtuig en bespaar zo ruimte en gewicht in je koffer.

6. Kies voor laagjes in het vliegtuig

In het vliegtuig is het vaak wat kouder dus dan is het slim om meerdere lagen kleding aan te trekken. Bij aankomst op je zonnige bestemming trek je deze gemakkelijk uit en ben je meteen klaar voor je vakantie.

7. Rol je kleding op

Door je t-shirts, bloesjes, jurken etc. op te rollen in plaats van ze op te vouwen bespaar je niet alleen veel ruimte, je zult ook merken dat je kleding minder snel kreukt.

8. Maak gebruik van mini’s of navulbare reisflesjes

Miniverpakkingen zijn handig omdat ze niet veel ruimte innemen en ook in je handbagage mee mogen. Je vindt ze bij iedere drogist en je kunt ze ook op het vliegveld kopen. Een nadeel is wel dat de mini’s soms bijna even duur zijn als een normale verpakking. Daarom gebruik ik liever navulbare siliconen reisflesjes. Ze zijn een stuk duurzamer en je kunt ze vullen met je favoriete douchegel en shampoo.