Boedapest is als je het mij vraagt een van de leukste steden van Europa. De Hongaarse hoofdstad barst van de historie, bezienswaardigheden en gezellige barretjes. Reis jij binnenkort af naar deze fijne stad en ben je benieuwd wat er allemaal te beleven valt? In deze blog vind  je 20 dingen die je absoluut moet doen tijdens je stedentrip in Boedapest.

1. Bekijk het uitzicht vanaf het Vissersbastion

Vanaf het Vissersbastion heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Het Vissersbastion bevindt zich op de burchtheuvel in Boeda en kijkt uit over Pest. Vanaf de Kettingbrug loop je in ongeveer 10 minuten naar het Vissersbastion. Je kunt ook met de bus of met de kabeltrein naar boven. Het uitzicht vanaf het Vissersbastion is gratis te bewonderen.

2. Doe een drankje in een ruïne bar

Voor veel mensen zijn de unieke ruïne bars een goede reden om een stedentrip naar Boedapest te boeken. Ruïne bars zijn oude verlaten gebouwen die zijn ingericht als barretjes. De bekendste ruïne bar in Boedapest is Szimpla Kert. Zowel ’s middags als ’s avonds ben je hier aan het juiste adres voor een drankje en een gezellige sfeer. Een andere leuke ruïne pub in Boedapest is Mazel Tov. Je vindt ze beiden in het hart van de Joodse wijk Erzsébetváros.

3. Proef lokale snacks op de Szimpla Farmers market

Iedere zondagochtend vindt in de Szimpla Kert ruïne bar de Szimpla Farmers Market plaats. Hier kun je proeven van lokale snacks en genieten van muzikale optredens.

4. Breng een bezoek het Parlementsgebouw

Het meest gefotografeerde gebouw in Boedapest is het Hongaarse Parlementsgebouw. Dit gigantisch witte bouwwerk met opvallende rode koepel ligt langs de Donau aan de Pest-zijde. Het interieur van het Parlementsgebouw is minstens zo indrukwekkend. Koop je ticket voor een begeleide tour alvast online en voorkom dat je lang moet wachten.

5. Sta stil bij het Schoenen Monument

Wanneer je een wandeling maakt langs de Donau kom je een rij van 60 paar schoenen tegen. Dit is het schoenenmonument ter nagedachtenis aan de vele joden die hier tijdens de WOII zijn doodgeschoten. De joden moesten naast elkaar op een rij gaan staan waarna ze één voor één werden doodgeschoten. Toen ik het schoenenmonument bezocht moest ik even slikken. Behalve schoenen van Joodse mannen en vrouwen liggen er namelijk ook een aantal kinderschoenen. Heel heftig om te zien maar belangrijk om hier even bij stil te staan. Het schoenenmonument bevindt zich langs de Donau op een paar minuten lopen van het Parlementsgebouw.

6. Loop mee met een gratis stadswandeling

Een stadswandeling is een leuke manier om kennis te maken met Boedapest. In een paar uur tijd kom je namelijk veel te weten over de geschiedenis van Boedapest. Er zijn verschillende organisaties in Boedapest die stadswandelingen aanbieden maar een organisatie waar ik zelf heel tevreden over was, is TRIPTOBUDAPEST – Free Budapest Walking Tours. De stadswandelingen worden verzorgd door enthousiaste locals die vol passie over hun stad vertellen. Reserveren is niet nodig tenzij je met een groep van meer dan acht personen bent. Ik raad je aan om mee te lopen met de Original Walk omdat deze je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest brengt. De Original Walk start dagelijks om 10.30 uur in het Elizabeth Park. Zorg dat je een paar minuten voordat de tour begint aanwezig bent bij het aangewezen meeting point. Goed om te weten is dat het bij gratis stadswandelingen gebruikelijk om achteraf een fooi te geven.

7. Relax in het Elizabeth Park

Het Elizabeth Park is een fijn parkje waar je heerlijk kunt relaxen. Plof lekker neer in het gras of drink een verkoelend drankje op een van de terrassen in het park. Akvárium Club is een gezellig terras waar ze heerlijke cocktails serveren. Iedere dag van 16.00 – 19.00 uur is het hier happy hour. Je krijgt dan twee cocktails voor de prijs van één.

8. Geniet van het uitzicht vanaf de Budapest Eye

Vanaf het reuzenrad Budapest Eye heb je een prachtig uitzicht over Boedapest. Budapest Eye in staat het Elizabeth Park, niet te missen. Een ritje in het reuzenrad  kost €9.

9. Beklim de Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanus basiliek is de grootste kerk van Boedapest. De basiliek is gewijd aan de heilige koning Stefanus wiens rechterhand nog altijd in de kerk bewaard wordt. De Sint-Stefanus basiliek is een plaatje van buiten en van binnen. Voor €1,50 kun je de basiliek ook beklimmen. Eenmaal boven geniet je van een panoramisch uitzicht over Boedapest.

10. Maak een boottocht langs de Donau

Een boottocht langs de Donau is echt een must-do tijdens je stedentrip in Boedapest. Het mooiste is om dit te doen vlak voordat de zon ondergaat. Vaar langs de Burcht van Boeda, de Kettingbrug, het Vissersbastion en Parlementsgebouw en zie de stad langzaam verlichten. Koop je ticket alvast online via Tiqets.

11. Eet een ijsje bij Gelarto Rosa

Voor het mooiste én lekkerste ijsje in Boedapest ga je naar Gelarto Rosa. Je vindt de ijssalon schuin tegenover de bekende Sint-Stefanus basiliek aan de linkerzijde. Op een warme dag hoef je alleen maar te zoeken naar de lange rij mensen want die staat er geheid. Ik heb de tweede keer zelfs 20 minuten in de rij moeten staan maar het was het waard!

12. Bezoek de Burcht van Boeda

Het paleis is het grootste bouwwerk van Hongarije en bestaat uit het Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi bibliotheek en het historisch museum van Boedapest.

13. Proef lokale gerechten in de Grote Markthal

De Grote markthal van Boedapest is de oudste indoor markt in Boedapest. De markt staat vol met verse Hongaarse ingrediënten maar je vindt er ook eetkraampjes en leuke souvenirs.

14. Eten bij Street Food Karavan

Voor de beste streetfood van Boedapest ga je naar Street Food Karaván. Deze knusse binnenplaats vol met foodtrucks bevindt zich naast Szimpla Kert. Iedere dag kun je hier terecht voor de lekkerste streetfood gerechten. Van traditionele Hongaarse goulash tot Italiaanse pizza’s en van vette hamburgers tot vegan gerechten. De prijzen bij Street Food Karaván zijn redelijk maar liggen wel hoger dan in de rest van Boedapest.

15. Ontspan in een badhuis

Boedapest is beroemd om zijn kuuroorden die een geneeskrachtige werking zouden hebben. Szechenyi is de bekendste badhuis van Boedapest maar daarmee ook meteen de drukste. Ben je op zoek naar iets rustigers? Bezoek dan liever de Gellért baden of het Rudasbad .

16. Maak een ritje met tram 2

Tram 2 rijdt rijdt een route langs verschillende bezienswaardigheden in Boedapest. Vanaf het iconische Parlementsgebouw rijdt de tram helemaal door naar de Vrijheidsbrug vlakbij de Grote Markthal. Onderweg kom je onder andere langs het Schoenenmonument, de Sint-Stefanusbasiliek en de Elisabethbrug.

17. Slenter over Andrassy Avenue

Andrassy Avenue wordt door de Hongaren gezien als Boedapest’s eigen Champs-Élysées. Net zoals in Parijs vind je op Andrassy Avenue een verzameling van chique winkels, restaurants en cafe’s. Ook de architectuur op Andrassy Avenue lijkt een beetje op dat van de Champs-Élysées. Qua drukte is wel weer een heel ander verhaal. De keren dat ik op  Andrassy Avenue liep was er vaak geen kip te bekennen. Toch is het leuk om het gezien te hebben.

18. Bezoek het Heldenplein

Aan het einde van Andrassy Avenue ligt het Heldenplein. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest. Op het plein vind je onder meer het Millennium Monument dat gebouwd werd ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije.

19. Ga een rondje waterfietsen

Als je vanaf het Heldenplein verder doorloopt richting de Szechenyi-baden kom je langs een meer waar je kunt waterfietsen. De waterfietsen hebben de vorm van een raceauto, van Hello Kitty tot Bliksem McQueen. Heel grappig om te zien en leuk om te doen. Een half uurtje waterfietsen kost €9.

20. Wandel ’s avonds over de Kettingbrug

Een avondwandeling over de Kettingbrug is een van de meest romantische dingen die ik tijdens mijn stedentrip in Boedapest heb gedaan. Om de wandeling helemaal af te maken ben ik nog eens doorgelopen naar het Vissersbastion. Het uitzicht vanaf hier is ’s avonds nóg mooier!

Dit waren de dingen die je absoluut moet doen tijdens je stedentrip in Boedapest. Zoals je ziet is er genoeg te doen dus ik raad je aan om minstens drie volle dagen uit te trekken voor je trip. Heel veel plezier!