Reis jij binnenkort naar Boedapest? Leuk vooruitzicht! Boedapest is namelijk een hartstikke fijne stad. Om je alvast voor te bereiden op je reis vertel ik je 8 dingen over Boedapest die je absoluut moet weten. In deze blog vind je tips en praktische informatie over het openbaar vervoer, veiligheid, geld, gewoonten en gebruiken in Boedapest.

1. Pest is het leukste gedeelte

Boedapest is onderverdeeld in twee stadsdelen: Boeda en Pest. De meeste bezienswaardigheden, eettenten en gezellige barretjes bevinden zich in Pest. Dit is naar mijn mening dan ook het leukste gedeelte om te verblijven tijdens je stedentrip in Boedapest. Een tweepersoonskamer in het centrum boek je al vanaf €31 per nacht.

2. Boedapest is prima lopend te doen

De leukste manier om Boedapest te ontdekken is te voet. Het is een kleine stad en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Zonde dus om een dagkaart te kopen voor het openbaar vervoer. Mocht je toch af en toe gebruik willen maken van het openbaar vervoer kies dan voor een strippenkaart. Een strippenkaart bestaat uit tien losse kaartjes waarmee je tien enkele ritjes kunt maken. Dit is voordeliger dan als je steeds een los kaartje zou kopen. Tien kaartjes klinkt misschien veel maar het is goed om te weten dat je ze kunt delen met je gezelschap. Tickets voor het openbaar vervoer koop je eenvoudig bij de ticketautomaten, te vinden op elk metrostation.

3. Vergeet niet je openbaar vervoer ticket te valideren

Als je met het openbaar vervoer reist, vergeet dan niet je ticket te stempelen voordat je instapt. Doe je dit niet, dan is je ticket niet geldig en riskeer je een boete van 16.000 Hongaarse Forint, omgerekend zo’n €45.

4. Het kraanwater is veilig om te drinken

Het kraanwater in Boedapest is van goede kwaliteit en veilig om te drinken. Persoonlijk vond ik het kraanwater naar chloor smaken dus heb ik toch flessen water gekocht in de supermarkt. Mocht je ook flessen water gaan kopen let dan op de kleurtjes op de flessen. Roze = koolzuurvrij mineraalwater, blauw = bruiswater en groen = koolzuurhoudend mineraalwater.

5. Pin alleen bij geldautomaten die aan een bank vastzitten

De officiële munteenheid in Boedapest is de Hongaarse Forint (HUF). 1 Euro is ongeveer gelijk aan 350 HUF. Overal in de stad vind je geldautomaten waar je Hongaarse Forinten kunt opnemen. Pin echter alleen bij de geldautomaten die aan een bank vastzitten en voorkomen zo hoge transactiekosten.

6. Houd geen taxi aan op straat

Na een avondje stappen met de taxi terug naar je hotel? Het wordt afgeraden om als toerist zijnde een taxi aan te houden op straat. Een taxi in Boedapest bestel je veilig via de ‘Taxify’ app.

7. Je hebt geen reisstekker nodig

In Boedapest gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in Nederland. Je hoeft dus geen reisstekker mee te nemen.

8. Fooi geven in Boedapest

Net zoals in de meeste landen is het ook in Boedapest gebruikelijk om een fooi van 10 – 15% te geven. Sommige restaurants berekenen standaard een bedrag aan servicekosten. In dat geval hoef je geen extra fooi meer te geven. Als je de rekening betaalt zeg dan geen ‘dank je wel’ totdat je het wisselgeld terug hebt. In Boedapest wordt dit namelijk opgevat als ‘Het is goed zo, de rest mag je houden’.