Slechts enkele weken per jaar kun je in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos genieten van de prachtige Japanse kersenbloesem. Dit is meestal ergens tussen eind maart en begin april. In deze periode staan de kersenbloesems volop in bloei.

Japanse kersenbomen

Afgelopen paasweekend bracht ik een bezoekje aan het Bloesempark. Op de zondag, eerste Paasdag, aan het eind van de ochtend. Het was best koud en had gehoopt dat iedereen nog aan de paasbrunch zou zitten, maar helaas. Na anderhalf uur in de rij te hebben gestaan, kon ik de kersenbloesems eindelijk van dichtbij bewonderen. Het was voor mij voor het eerst dat ik de bloesems in het Bloesempark met eigen ogen zag. Wat heb ik mijn ogen uitgekeken!

Sakura

De kersenbloesem, oftewel de Sakura, is de nationale bloem van Japan. De Sakura staat symbool voor optimisme, een nieuw begin en de vergankelijkheid van het leven. Jaarlijks verwelkomen Japanners de lente tijdens het Kersenbloesemfeest genaamd Hanami Matsuri. Het is een Japanse traditie om tijdens het Kersenbloesemfeest samen te picknicken onder de bloeiende kersenbomen.

400 kersenbomen in het Bloesempark

In het Bloesempark staan in totaal 400 kersenbomen. In het jaar 2000 schonk The Japan Women’s Club de 400 kersenbomen aan Amstelveen. Vanwege de goede handelsrelatie en omdat er grote Japanse bedrijven gevestigd zijn in Amstelveen die voor veel werkgelegenheid zorgen. Elke boom in het Bloesempark heeft een naam: de helft van de kersenbomen heeft een Japanse vrouwennaam, en de andere helft een Nederlandse vrouwennaam. In het Bloesempark bevindt zich ook het Tsunami Monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de tsunami, die op 11 maart 2011 Japan trof.

Bloeitijd Bloesempark

De kersenbomen in het Bloesempark staan jaarlijks tussen eind maart en begin april in bloei. De duur van de bloeiperiode is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij veel wind en regen is de bloeiperiode sneller voorbij, maar gemiddeld duurt de bloesemperiode ongeveer twee weken. Houd de Facebook of Instagram van het Amsterdamse Bos in de gaten om op de hoogte te blijven van updates over de bloesem.

Corona

Vanwege corona wordt het afgeraden om het Bloesempark in het weekend te bezoeken. Ook gelden er coronamaatregelen. Zo mogen er maximaal 150 mensen tegelijk in het park en word je verzocht je bezoek aan het park te beperken tot 10 minuten.

Kersenbloesem fotografie

Ik vond het heel gaaf om het Bloesempark in het Amsterdamse Bos te bezoeken en de toerist in eigen land uit te hangen. Ik heb mijn ogen uitgekeken, ben losgegaan met foto’s maken en waande me echt even in Japan. Zó bijzonder dat we een klein stukje Japan in ons eigen Nederland hebben! Nu ik er geweest ben, kan ik het Bloesempark eindelijk van mijn Nederland bucketlist afstrepen.