Met een local langs de highlights van Puerto Plata. Een betere manier om de stad te ontdekken is er niet. Op een ochtend liepen we Juan tegen het lijf in de lobby van het resort waar we verbleven. Hij bood aan om ons een dagje rond te leiden door het centrum van Puerto Plata. Samen met drie andere Nederlanders die we in het resort hadden leren kennen, gingen we op pad met Juan. De ervaring was heel bijzonder en ik raad het iedereen aan om op deze manier het oude centrum van Puerto Plata te ontdekken. In deze blog neem ik je mee en laat ik zien wat je kunt verwachten van een Puerto Plata stadstour, samen met een local.

Ritje met de kabelbaan

We hadden met Juan afgesproken dat hij ons na het ontbijt zou komen ophalen. Stipt om 9.30 uur stond hij voor het resort en wachtte hij ons op met een grote glimlach. Juan had er zin in en wij ook! Als eerste op het programma stond een ritje met de kabelbaan. Wat de kabelbaan in Puerto Plata zo bijzonder maakt is dat het de enige kabelbaan is in heel de Caribbean. De kabelbaan brengt je in ongeveer 10 minuten naar de top van de berg Isabel de Torres, welke zich bevindt op een hoogte van bijna 800 meter! Tijdens de rit en helemaal boven wordt je verrast met een spectaculair uitzicht over de stad en de oceaan.

Dominicaanse gezelligheid

Voor we naar boven konden, moesten we eerst nog even wachten op een gondel. Intussen genoten we van live Dominicaanse muziek en leerde Juan ons de Merengue dansen. De Merengue is de nationale dans van de Dominicaanse Republiek. Bij deze dans is het vooral belangrijk dat je plezier hebt en dat je je heupen blijft bewegen. Van alle Latijns- Amerikaans dansen is de Merengue het gemakkelijkste om te leren.

Botanische tuin

Bovenop de berg Isabel de Torres vind je ook een prachtige botanische tuin. Niet zomaar een botanische tuin, maar de allerhoogste botanische tuin ter wereld. Tijdens ons wandeling door de tuin vertelde Juan ons allerlei leuke verhalen. Ook bracht hij ons naar de mooiste fotospots en maakte hij met alle plezier leuke kiekjes van ons. Onderweg kwamen we mooie planten tegen, kleine amfibieën maar ook meerdere grotten. Het meest bijzondere dat we tegen kwamen was toch wel de replica van het beeld van Christus de Verlosser die de bezoekers met open armen ontvangt. Het oorspronkelijke beeld hiervan staat in Rio de Janeiro in Brazilië.

Brugal rumfabriek en sigaren

In de middag kregen we een rondleiding door een fabriek waar Brugal rum gedestilleerd wordt. De Dominicaanse Republiek staat bekend om zijn goede Brugal rum. En dan in het bijzonder de Brugal Anejo. Brugal Anejo is de trots van de Dominicaanse Republiek én het is de best verkochte rum in het gehele Caribische gebied. Hoewel ik niet zo dol ben op sterke drank was ik wel benieuwd wat dit goedje zo bijzonder maakte. Er werden vier shotjes uitgeschonken en opgesteld van licht naar donker. Ik, als absoluut geen drank expert zijnde, dacht dat de transparante het minst sterk zou zijn. Nou, ik kan je inmiddels vertellen dat dit dus helemáál niet waar is. De mensen konden er in ieder geval flink om lachen.

We maakten ook een tussenstop bij een lokale shop waar ze Dominicaanse sigaren verkochten. Ze hadden de meest aparte smaken, van vanille tot koffie. De sigaren werden ter plekke gemaakt en het was leuk om hier een demonstratie van bij te wonen.

Historisch centrum van Puerto Plata

Uiteraard bracht Juan ons ook naar het historisch centrum van Puerto Plata. We bezochten de kathedraal van St. Filippus en kochten souvenirs voor thuis. De stad staat vol kleurrijke Victoriaanse huizen, maar helaas kwamen veel vervallen huizen tegen.

Juan vertelde ons dat het leven in Puerto Plata voor veel inwoners duur is. Vaak is de man kostwinner en zorgt de vrouw thuis voor de kinderen en het huishouden. Behalve dat Juan de zorg van zijn gezin op zich draagt, betaalt hij ook de hoge ziektekosten van zijn moeder. Het inkomen uit zijn reguliere baan is hiervoor niet voldoende, vandaar dat hij zelf op zoek gaat naar manieren om extra geld te verdienen. Zo staat hij regelmatig voor hotels om toeristen een tour aan te bieden. Als local kent hij de beste plekjes van de stad en daarnaast hanteert hij een veel goedkoper tarief dan een reisbureau. Juan is lang niet de enige in de stad die uit noodzaak op zoek moet gaan naar andere inkomstenbronnen.

Oude centrum Puerto Plata

Aan het eind van de tour maakten we nog een stop bij een lokale supermarkt. Opvallend was dat A-merken bijzonder hoog geprijsd waren. Zo kostte een uitdeelzak Twix wel meer dan €5! Helaas moet Juan zijn kinderen hierdoor vaak teleurstellen. Samen kochten we daarom een paar zakken snoep voor Juan zijn kinderen. Hier was hij blij maar vooral heel dankbaar om.

Ik hoop dat deze blog je een goed beeld geeft van wat je kunt verwachten van een stadstour door Puerto Plata. Ik vond het een hele bijzondere ervaring en dat was volledig te danken aan Juan. Als local weet hij vol passie te vertellen over zijn stad. Daarnaast kent hij de mooiste plekjes en krijg je leuke insider tips en informatie. Het is niet alleen heel waardevol, maar het is ook fijn dat je zo toch iets kan bijdragen aan een beter leven voor de lokale bevolking. Helaas heb ik geen contactgegevens van Juan maar ik weet zeker dat er genoeg locals zijn die een soortgelijke ervaring aanbieden.