Opera is een toneelstuk waarbij de acteurs zingend het verhaal vertellen, onder begeleiding van een orkest. Opera is excessief, theatraal én extravagant! Dat geldt niet alleen voor de zang en muziek, maar ook voor de kostuums en zelfs het decor. Je moet ervan houden. Maar of opera nu je ding is of niet, je stedentrip Wenen is niet compleet zonder een avondje uit naar de Weense Staatsopera. Kaartjes voor een uitvoering zijn vaak prijzig. Maar gelukkig kun je een operavoorstelling al ervaren voor slechts €10! Hoe je dat doet, vertel ik je in deze blog.

Wenen de hoofdstad van de klassieke muziek

Ludwig van Beethoven, Oscar Straus, Gustav Mahler, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart. Grote kans dat deze namen je bekend in de oren klinken. Het zijn namelijk alle vijf legendes in de wereld van de klassieke muziek. Behalve hun buitengewone talent hadden de mannen nog iets gemeen. Van de 17e tot 18e eeuw verhuisden ze allen naar Wenen voor hun muziek carrière. Nergens anders in de wereld hebben er meer beroemde componisten gewoond dan in Wenen. Daarom wordt Wenen ook wel de hoofdstad van de klassieke muziek genoemd. Vandaag de dag houdt de stad haar reputatie nog altijd eer aan. Het hele jaar door vinden er namelijk uitvoeringen plaats in de verschillende operahuizen, waarvan de Weense Staatsopera de belangrijkste is.

Weense Staatsopera symbool van vrijheid

De Weense Staatsopera is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw grotendeels verwoest. Het operahuis werd volledig gerestaureerd en heropende tien jaar na de oorlog. Sindsdien is de Weense Staatsopera een symbool van de vrijheid van Oostenrijk.

Dagelijks operavoorstellingen

Iedere dag zijn er operavoorstellingen in de Weense Staatsopera. Een voorstelling duurt gemiddeld ruim anderhalf uur. Of er een pauze is, hangt af van de uitvoering. Alle operavoorstellingen in de Weense Staatsopera worden uitgevoerd in de oorspronkelijke taal. Via een digitaal schermpje voor je kun je de voorstelling volgen in het Engels of één van de andere zeven beschikbare talen. Let op: tijdens de voorstelling mogen er geen foto’s, video’s of geluidsopnames worden gemaakt.

Dresscode Weense Staatsopera

Een bezoek aan de Weense Staatsopera is een chique aangelegenheid. Zorg er daarom voor dat je er netjes en verzorgd uitziet. Je hoeft echt niet in een galajurk (al zou je niet de enige zijn) maar slippers, trainingspakken en spijkerbroeken met scheuren zijn echt not done!

Tickets voor maar €10

Belangrijk om te weten is dat je voor het tarief van €10 een staanplaats in de operazaal krijgt toegewezen. De kaartverkoop van deze zeer voordelige tickets vindt plaats aan de linkerzijde van het gebouw en start 80 minuten voor aanvang van de voorstelling. Ik raad je aan om op tijd in de rij te gaan staan. Per voorstelling zijn er namelijk maar een beperkt aantal staanplaatsen beschikbaar.

Coronamaatregelen Weense Staatsopera

Toen ik de Weense Staatsopera bezocht in september 2020, waren er vanwege de coronamaatregelen tijdelijk geen staanplaatsen. Ik kreeg daarom een zitplaats toegewezen voor de prijs van een staanplaats. Lucky me! Tijdens het lopen door het operahuis was het verplicht om een mondkapje te dragen. Eenmaal op je zitplaats, mocht deze af.

Unieke ervaring

Ik vond het heel bijzonder om een operavoorstelling bij te wonen in de Weense Staatsopera. Van tevoren dacht ik naar een muziekvoorstelling te gaan kijken. Ik had toen geen idee dat opera een combinatie is van muziek én toneel. Dat er een verhaal achter zat, maakte het voor mij een stuk interessanter. Of ik nog eens een operavoorstelling zal bijwonen? Waarschijnlijk niet. Ik vond het een unieke ervaring om een keer mee te maken en echt een must tijdens je stedentrip Wenen. Zeker voor de prijs van €10. Maar ergens vond ik het ook best intens. Het verhaal was prima te volgen met de Engelse ondertiteling. Alleen moet je intussen ook goed blijven opletten wat er gebeurt op het podium. Als je de Duitse taal goed beheerst, heb je hier waarschijnlijk geen/minder last van.