Wie naar Amerika reist ontkomt er niet aan: het aanvragen van de ESTA. De ESTA is geen visum maar een elektronische reisvergunning. Deze moet verplicht worden aangevraagd bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Ook als je enkel op doorreis bent en niet van plan bent om het vliegveld te verlaten, heb je een ESTA nodig. Zonder geldige ESTA kom je de Verenigde Staten namelijk niet in. Vraag deze daarom op tijd aan, in ieder geval minimaal 72 uur voor vertrek.

Sinds 12 januari 2009 is de ESTA verplicht voor alle reizigers die onder het Visa Waiver Program (VWP) vallen. In totaal zijn er 38 landen aangesloten bij het VWP. Dankzij het programma kunnen staatsburgers uit VWP-landen naar de Verenigde Staten reizen zonder visum, Mits dit voor een periode van maximaal 90 dagen is. Aangezien kinderen en zelfs baby’s tegenwoordig een eigen paspoort nodig hebben, moet ook voor hen een aparte ESTA worden aangevraagd.

Aanvragen ESTA

De ESTA aanvraag doe je online en duurt ongeveer een kwartiertje. Er zijn verschillende websites waar je de ESTA kunt aanvragen maar het veiligst is om dit te doen via de officiële website. Tijdens de aanvraag vul je als eerst je persoonsgegevens in. Controleer goed of je hier geen spelfouten in hebt gemaakt anders moet je de aanvraag opnieuw doen. Behalve dat dit natuurlijk onnodige vertraging oplevert, betekent dit ook dat je nogmaals zult moeten betalen.

Na het invullen van je persoonsgegevens, vul je de gegevens van je accommodatie in en van een eventuele contactpersoon. Heb je geen contactpersoon in Amerika? Vul dan ‘UNKNOWN’ in. Als laatste wordt er gevraagd of je bepaalde ziektes hebt en of je een crimineel verleden hebt gehad. Wanneer je al deze vragen met ‘nee’ hebt kunnen beantwoorden, zullen er hoogstwaarschijnlijk geen bijzonderheden zijn.

Voor de meesten is een ESTA aanvraag een kleine procedure die snel geregeld is. Maar, het kan ook voorkomen dat de ESTA geweigerd wordt. Bijvoorbeeld wanneer iemand een crimineel verleden heeft maar ook wanneer het aanvraagformulier per ongeluk onjuist is ingevuld. Lees onder het kopje “Travel not Authorized” welke stappen je kunt ondernemen wanneer je ESTA geweigerd is.

Geen garantie voor toegang VS

Met een ESTA heb je toestemming om naar Amerika te reizen, maar het betekent niet automatisch dat je ook toegang krijgt tot de VS. De douane/grensbewakingsambtenaar is nog altijd degene die deze beslissing neemt.

Hoeveel kost de ESTA?

De ESTA kost $14 dollar en deze kun je afrekenen met een creditcard (MasterCard, VISA, American Express, Discover) of via PayPal. Je ESTA is twee jaar lang geldig en gedurende deze periode mag je zo vaak naar Amerika reizen als je wilt. Wel is het zo dat de ESTA gekoppeld is aan het documentnummer van je paspoort. Mocht je paspoort dus binnen die twee jaar verlopen, dan vervalt automatisch ook de ESTA.