Londen is een enorm grote stad en sommige bezienswaardigheden liggen daarom ook wat verder uit elkaar. Gelukkig is het openbaar vervoer in Londen goed geregeld en stopt er bij bijna elke bezienswaardigheid wel een bus of metro. Dankzij het uitgebreide openbaar vervoernetwerk heb je de keuze uit de metro, trein, tram en de rode dubbeldekker bussen. Het openbaar vervoer in Londen werkt heel simpel maar er zijn een paar dingen die vooraf handig zijn om te weten. In deze blog bespreek ik ze en vertel ik je ook of je het beste gebruik kunt maken van de Visitor Oyster Card, ‘normale’ Oyster Card of Travelcard.
Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van het openbaar vervoer in Londen. Zo kun je losse kaartjes kopen, een Travelcard nemen of gebruik maken van de (Visitor) Oyster Card. Door losse kaartjes te kopen ben je niet alleen hartstikke duur uit, het is ook een ontzettend gedoe en niet bepaald milieubewust. Een Travelcard is handig als je onbezorgd wilt reizen en hier verder geen omkijken naar wilt hebben. Als laatste is er nog de Oyster Card. Hierbij heb je de keuze uit de ‘normale’ Oyster Card en de Visitor Oyster Card welke speciaal in het leven is geroepen voor toeristen.
Visitor Oyster Card versus Oyster Card
De Visitor Oyster Card – speciaal voor toeristen
- De Visitor Oyster Card is niet in Londen verkrijgbaar maar kun je vooraf gemakkelijk online bestellen.
- De kaart wordt thuis gestuurd met het gekozen tegoed erop.
- Voor de kaart betaal je £5 + de verzendkosten (niet restitueerbaar).
- Je kunt tot £10 resterende tegoed terug krijgen.
- Met de Visitor Oyster Card krijg je korting bij verschillende restaurants, winkels en toeristische attracties.
Oyster Card – voor locals en toeristen
- De Oyster Card is de ov-chipkaart van Londen.
- De kaart kost £5 maar kun je terug krijgen wanneer je deze weer inlevert.
- Je kunt tot £10 resterende tegoed terug krijgen.
- Met de Oyster Card krijg je geen extra kortingen.
Hoe werkt het reizen met de (Vistor) Oyster Card?
Het reizen met de Vistor Oyster Card en Oyster card werkt hetzelfde. Je kunt het vergelijken met onze eigen ov-chipkaart. Om te kunnen reizen zorg je allereerst voor voldoende saldo op je (Visitor) Oyster Card. In totaal zijn er 4000 oplaadpunten verspreid over de stad waar je de kaart kunt opladen. Dit werkt als volgt. 1. Scan je (Vistor) Oyster Card bij de gele kaartlezer van een oplaadautomaat. 2. Kies voor ‘Top up pay as you go’ en kies daarna het gewenste bedrag dat je erop wilt zetten. Zet niet teveel geld op je kaart want je kunt maar tot £10 terug krijgen. Zonde als er op de laatste dag nog een groot bedrag op blijft staan. 3. Betaal contant, met je bankpas of met je creditcard. 4. Houd vervolgens nogmaals je (Vistor) Oyster Card tegen de gele kaartlezer totdat het nieuwe saldo verschijnt.
Net zoals in Nederland moet je ook in Londen altijd in -en uitchecken wanneer je met het openbaar vervoer reist. Wie dit niet doet, riskeert natuurlijk een boete. Je kunt met je (Vistor) Oyster Card gebruik maken van de Tube/Underground (Londense metro), de Overground (lokale trein), de tram, de rode dubbeldekker bussen en de Docklands Light Railway (DLR). Zelf heb ik alleen met de metro en bus door Londen gereisd.
De metro is verreweg de snelste manier om je te verplaatsen binnen het centrum van Londen. Ideaal om grotere afstanden te overbruggen, binnen no time sta je namelijk aan de andere kant van de stad. De leukste manier om van A naar B te komen vond ik met de rode dubbeldekker bussen. En dan bedoel ik niet die veel te dure toeristische ‘hop-on hop-off’ bussen maar de normale openbaar vervoer bussen. Bus 24 rijdt een leuke route langs Leiceister Square, de Big Ben, het Parlementsgebouw en Westminster Abbey. Dezelfde ervaring alleen dan voor maar £1.50. In de bussen hoef je trouwens niet uit te checken omdat je hier een vast tarief betaalt van £1.50. Oh en je kunt binnen een uur gratis overstappen op andere bussen. Fijn!
Daily cap en emergency fare
Koop je een los kaartje voor de metro dan kost een enkele rit je maar liefst £4.90! Voor datzelfde ritje betaal je met de Oyster Card £2.40. Met de Oyster Card bespaar je dus ruim 50% op de prijs van je metroticket. Bij drie metroritten per dag bereik je de zogenoemde daily cap . Vanaf dat moment zijn alle ritjes met het openbaar vervoer binnen zone 1-2 de rest van de dag helemaal gratis. Hierdoor betaal je met de Oyster Card binnen het centrum van Londen nooit meer £7 per dag. Ook kun je met de Oyster Card in de bussen profiteren van de emergency fare. Dit houdt in dat er bij onvoldoende saldo op je Oyster Card een emergency fare wordt berekend zodat je alsnog mee kunt reizen met de bus. Het idee hierachter is dat mensen ’s nachts ook bij onvoldoende saldo veilig naar huis kunnen. De emergency fare werkt zowel overdag als ’s nachts.
Is een Travelcard niet goedkoper?
Met een Oyster Card betaal je nooit meer dan £7 per dag mits je binnen zone 1-2 blijft. Dit is daarom vaak de goedkoopste optie om je binnen het centrum van Londen te verplaatsen. Toch kan het in een sommige gevallen goedkoper zijn om een Travelcard te nemen. Een One Day Travelcard kost £13.10. Bijna het dubbele van de £7 die je per dag met de Oyster Card zou betalen. Het voordeel van de One Day Travelcard is dat je voor een vast tarief binnen zone 1-4 mag reizen. Hoewel de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen in zone 1-2 liggen lijkt het me onwaarschijnlijk dat je tijdens je stedentrip buiten deze zones zult reizen. Een One Day Travelcard is dus nooit goedkoper dan een Oyster Card als je van plan bent om alleen in het centrum van Londen te blijven. Naast de One Day Travelcard zijn er ook de Weekly Travelcards (£35.10) en Monthly Travelcards(£134.80). Bij een verblijf van langer dan 5 dagen in het centrum van Londen zijn deze voordeliger dan de Oyster Card.
Welke kaart is het beste?
Welke kaart het beste is hangt af van hoe lang je in Londen verblijft en binnen welke zones je van plan bent te gaan reizen. Ook hangt het ervan af of je het niet erg vindt om je kaart pas op het vliegveld te kopen of dat je deze liever vooraf thuisbezorgd wilt hebben. Als je langer dan 5 dagen in Londen blijft en van plan bent om vooral binnen het centrum te reizen, dan is de Weekly Travelcard of misschien zelfs de Monthly Travelcard de beste optie voor jou.
Blijf je korter dan 5 dagen in Londen dan is de Oyster Card de voordeligste optie. De Oyster Card is de ov-chipkaart van Londen en wordt ook gebruikt door de Londenaren zelf. Je krijgt er geen extra kortingen mee maar de £5 die je betaalt voor de kaart en het resterende tegoed tot £10 krijg je terug wanneer je de Oyster Card weer inlevert. Dit doe je heel eenvoudig bij de oplaadautomaten door te kiezen voor ‘Refund’. Wil je de Oyster Card voor vertrek liever alvast in huis hebben? Kies dan voor de Visitor Oyster Card. Deze kaart werkt hetzelfde als de Oyster Card alleen betaal je hiervoor verzendkosten en krijg je de kosten voor de kaart zelf niet terug. Wel krijg je kortingen bij verschillende restaurants, winkels en bezienswaardigheden. De kortingen zijn niet heel spectaculair dus alleen hiervoor zou ik het zeker niet doen.