Één van de meest bijzondere dingen die je in Thailand kunt doen, is een dagje olifanten verzorgen in een olifantenreservaat. Een olifantenreservaat is niet hetzelfde als een olifantenpark. Over de olifantenparken in Thailand lees je vaak de meest gruwelijke verhalen. Dat de olifanten vastgeketend zitten aan korte kettingen, dagelijks worden gemarteld en daarbij ook nog eens zwaar ondervoed zijn. En dat allemaal om toeristen rond te kunnen rijden op hun rug en hen te vermaken met onnatuurlijke kunstjes. In tegenstelling tot zo’n olifantenpark, worden de olifanten in een reservaat juist keurig verzorgd en hebben zij alle ruimte om zich vrij te kunnen bewegen in de natuur. In deze blog vertel ik je over mijn ervaring in een van Thailand’s olifantenreservaten genaamd de Blue Daily Elephant Care Sanctuary. Een organisatie waar ik zelf heel tevreden over ben en je graag alles over vertel!

Wat is een olifantenreservaat?

Een olifantenreservaat is een beschermd leefgebied waar olifanten zich vrij kunnen bewegen in de natuur. De olifanten in een reservaat zijn gered uit de toeristenindustrie waar ze moesten leven in verschrikkelijke omstandigheden. Een olifant zien voetballen lijkt misschien onschuldig, maar dit is niet iets wat een olifant van nature zou doen. Wanneer een olifant dit kunstje onder de knie heeft, is er vaak jarenlange mishandeling aan vooraf gegaan. De verzorgers in het olifantenreservaat vangen de wilde dieren op en doen er alles aan om de olifanten weer een mooi leven te geven. Maar dit kunnen zij niet zonder financiële hulp. De verzorging van olifanten kost namelijk een hoop geld.

Olifanten verzorgen kost tienduizenden euro’s per jaar

Om te beginnen eet een Aziatische olifant dagelijks ongeveer 150 kilogram aan voedsel. Een groot deel van dit voedsel zoals bladeren, gras en takken halen zij uit de natuur. Daarnaast bereiden de verzorgers dagelijks voedsel voor de olifanten om ervoor te zorgen dat ze al hun voedingsstoffen binnen krijgen. Het kost omgerekend ongeveer €80 per dag om één olifant in Thailand te voeden. Per jaar komt dit neer op bijna €30.000 per olifant. Behalve voedsel hebben de olifanten soms medicijnen en extra verzorging nodig. Daarbij moet hun leefgebied worden onderhouden en moeten de verzorgers ook eten.

Met de bus vanuit Chiang Mai centrum naar het reservaat

Vanuit Chiang Mai boekte ik een tour van een halve dag naar het olifantenreservaat Blue Daily Elephant Care Sanctuary. Netjes op tijd werden we om 12.30 uur opgehaald bij ons hotel door onze tourguide Louis. We waren die middag de enige die hadden geboekt en en dus reden we meteen door. Vanuit het centrum van Chiang Mai is het ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden naar het olifantenreservaat. Best een lange rit, maar gelukkig zaten we comfortabel in een achtpersoonsbusje met airconditioning. Het olifantenreservaat is gelegen in de bergen en de weg ernaartoe is vrij hobbelig. Als je last hebt van wagenziekte is het verstandig om voorin te gaan zitten en voor de zekerheid reisziektetabletten mee te nemen.

Even voorstellen..

Toen we aankwamen bij het reservaat werden we begroet door babyolifantje Meena en haar moeder Pakboong. Baby Meena was toen nog maar zes maanden oud en woonde daarom tijdelijk samen met haar moeder apart van de andere olifanten. Voor we aan de tour begonnen, kregen we van Louis een flesje water en een overgooischort om onze kleding te beschermen. Na een korte introductie, was het tijd om de andere olifanten in het reservaat te ontmoeten. Op de foto hieronder zie je oma Bipo. Ze woont samen met dochter Lucky, kleinzoon Valentine en kleindochter Dara, in het olifantenreservaat.

Voedertijd

Een olifant spendeert het grootste gedeelte van zijn dag aan eten. Zo’n 16 tot 18 uur per dag. Leuk is dat je tijdens de tour zelf  het voedsel voor de olifanten gaat bereiden en de dieren daarna mag voeren. Wij maakten balletjes gemaakt van rijst, bananen en zaden. Om de balletjes te maken, maalden we de ingrediënten eerst fijn in een vijzel. Vervolgens rolden we er balletjes van en was het voedertijd. De olifanten namen netjes plaats achter het hek en genoten van onze zelfgemaakte snack.

Wandelen met de olifanten

Behalve dat olifanten veel eten, drinken ze bijna 200 liter water per dag. Na het eten, was het daarom tijd voor een hike richting het water. Onderweg maakte Louis foto’s van ons die we de volgende dag al toegestuurd kregen.

Het water in

Aan het einde van de tour gingen we samen met de olifanten het water in om ze te wassen. Daarna stond er een heerlijke maaltijd voor ons klaar en bracht Louis ons weer terug naar ons hotel in Chiang Mai.

Olifanten wassen – Dagje olifanten verzorgen in Thailand.

Wat kost een dagje olifanten verzorgen in Thailand?

Voor een half dagje olifanten verzorgen in Thailand betaalden wij 1.700 Thaise Baht per persoon. Omgerekend is dit ongeveer €45. Voor dit geld word je opgehaald bij je hotel, ben je ongeveer 3 uur samen met de olifanten, krijg je een goede maaltijd en word je ’s avonds weer afgezet bij je hotel. Valt dus hartstikke mee en fijn is ook dat het merendeel van het geld wordt gebruikt om eten en medicijnen voor de olifanten te kopen.