De Borobudur tempel is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Het tempelcomplex heeft een omtrek van maar liefst vijf kilometer en is bovendien het meest bekende UNESCO werelderfgoed van Indonesië. De Borobudur tempel ligt op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Overal in de stad vind je reisbureaus die tours naar de Borobudur tempel aanbieden. Zelf boekte ik een combinatieticket bij Losari Tours and Travel voor zowel de Borobudur als de Prambanan tempel. Dit reisbureau is gelegen aan de Jalan Prawirotaman 24 in Yogyakarta.
Vroeg uit bed
Om stipt 3.30 uur werden we opgehaald bij onze guesthouse in het hart van Yogyakarta. Vanwege de voorspelde dichte mist kozen wij er niet voor om de zonsopkomst te bekijken vanaf de top van de Borobudur tempel. Ik had dit heel graag willen doen maar de vriendelijke dame van het reisbureau raadde het sterk af. Gelukkig maar want die ochtend bleek het inderdaad heel mistig.
Zonsopkomst vanaf Setumbu heuvel
Het alternatief was om de zonsopkomst te bekijken vanaf de nabijgelegen Setumbu heuvel. Deze heuvel kijkt uit op de Borobudur tempel en op de actiefste vulkaan van Indonesië: de Merapi. Uiteraard heb je vanaf dit punt véél minder goed zicht op de Borobudur tempel, vandaar dat je hier ook minder voor betaalt.
Tempel
De tempel zelf is 123 bij 123 meter groot en bestaat uit negen verdiepingen. De eerste zes zijn vierkant en de bovenste drie hebben de vorm van een cirkel. De cirkel symboliseert de oneindigheid van het leven. Samen vertegenwoordigen de lagen de boeddhistische kosmos.
Op de drie hoogste lagen staan meer dan 400 stoepa’s met elk een Boeddhabeeld erin. De bovenste verdieping telt 72 kleine stoepa’s die zijn gebouwd rondom één grote stoepa. De kleine stoepa’s vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk het Nirwana te kunnen bereiken. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana oftewel het hiernamaals.
Sarongs en selfies
In de Borobudur tempel is het voor zowel mannen als vrouwen verplicht om de schouders en knieën te bedekken bij het betreden van de tempel. Bij de ingang van de Borobudur tempel kun je gratis een sarong lenen die je na afloop weer netjes inlevert. Ook is er een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen onder begeleiding van een enthousiaste gids. De rondleiding duurt een uur en de kosten voor de gids bedragen 100.000 Indonesische rupiah (omgerekend €6). Onderweg naar de Borobudur raakte ik aan de praat met twee Nederlandse backpackers. Zij hadden ook interesse in een rondleiding dus besloten we om de kosten voor de gids te delen.
Rondleiding met gids door Borobudur tempel.
De rondleiding was heel interessant en ik zou het iedereen aanraden. Met een gids leer je zoveel meer over de geschiedenis dan wanneer je gewoon overal langs zou lopen. Soms was het wel lastig om de gids bij te houden omdat we bedolven werden door scholieren die met ons op de foto wilden. Hoewel het in het begin best grappig was en we ons zeer vereerd voelden, werd het na een tijdje wel vervelend. Het complex is mega groot en daar wil je natuurlijk zoveel mogelijk van genieten.
Wat kost het?
Voor de Borobudur –en Prambanan combinatieticket betaalde ik omgerekend €27. In deze prijs was het vervoer van en naar de Borobudur tempel bij inbegrepen. Helaas zijn de entreeprijzen van beide tempels per mei 2017 fors omhoog gegaan. Klik hier voor de actuele entreeprijzen. Als student heb je gelukkig wel nog recht op een fikse korting. Vergeet daarom niet je studentenpas mee te nemen.
Tip: verblijf in het Manohara hotel
Voor de ultieme Borobudur beleving slaap je de nacht voor je bezoek in het Manohara hotel. Vanaf het Manohara hotel heb je tijdens zonsopkomst het beste uitzicht op de Borobudur tempel. Het voordeel als je in dit hotel verblijft is dat je iets langer kunt blijven liggen en je gratis toegang hebt tot de tempel. Voor het bewonderen van de zonsopkomst betaal je wel een toeslag.