In het hart van de artistieke wijk Montmartre vind je de beroemde Le Mur Des Je T’aime. Op deze liefdesmuur van 40m2 is maar liefst 311 keer ‘ik hou van je’ geschreven in ruim 250 verschillende talen. Een must-see dus voor een romantisch weekend Parijs met je lief.

Het ontstaan van de liefdesmuur

De liefdesmuur in Parijs bestaat nog niet zo heel lang, namelijk pas sinds het jaar 2000. In 1992 begon componist Frédéric Baron zijn wereldreis in de straten van Parijs. Hij vroeg zijn broer om de magische woorden ‘ik hou van je’ op te schrijven op een papiertje van 21 x 29,7cm. Daarna vroeg hij hetzelfde aan zijn buren. Op deze manier verzamelde Frédéric in acht jaar tijd 1000 keer ‘ik hou van je’ in meer dan 300 verschillende talen en dialecten.

Toen Frédéric in 1997 kalligraaf Claire Kito ontmoette, vroeg hij haar zijn verzameling van handgeschreven liefdesbetuigingen op de tegels te verwerken. Samen creëerde zij Le Mur des Je T’aime waarop 311 keer de zin ‘ik hou van je’ is geschreven in de belangrijkste talen en dialecten van de wereld. De muur is opgebouwd uit 612 tegeltjes en iedere tegel heeft de originele afmetingen van 21 x 29,7cm.

Symbool voor vrede en verzoening

Waar een muur over het algemeen symbool staat voor verdeeldheid of scheiding, laat Frédéric Baron zien dat een muur ook een steun kan zijn voor de mooiste menselijke gevoelens. De rode spetters op de muur vertegenwoordigen delen van een gebroken hart die kunnen worden samengevoegd tot één hart. Dit staat symbool voor het menselijke ras dat uit elkaar is getrokken en die de muur weer probeert te herenigen.

Waar vind ik de liefdesmuur?

Deze bijzondere liefdesmuur is gevestigd in een klein parkje vol groen op het Jehan-Rictus plein in Montmartre. Alhoewel deze plek met name populair is onder stelletjes, is het hoe dan ook de moeite waard om de liefdesmuur te bezoeken. Stap uit bij metrohalte Abbesses of loop vanaf de Sacré-Coeur naar Le Mur des Je T’aime. Het parkje en de liefdesmuur zijn het gehele jaar door gratis te bezoeken.