Florence is een prachtige stad met een interessante geschiedenis. Zelf bezocht ik deze stad een dagje vanuit Venetië tijdens mijn reis door Italië. ’s Ochtends vroeg stapte ik op de trein in Venetië en twee uur later stond ik al op het station van Florence. Een dag is eigenlijk te kort om alle bezienswaardigheden van Florence te ontdekken, maar toch heb ik een hoop kunnen zien in slechts 12 uur tijd. Ik vertel je graag over mijn dag in Florence zodat ook jij zoveel mogelijk van deze mooie stad kunt bewonderen.

9.30 uur – San Lorenzo markt

We beginnen onze dag op de San Lorenzo markt. Vanaf het treinstation is het maar tien minuutjes lopen naar deze overdekte markt. De San Lorenzo markt ligt vol met typisch Italiaanse ingrediënten. Van verse oregano tot Parmezaanse kaas en van extra vierge olijfolie tot pasta in alle soorten en maten. Als je van plan bent om zelf een Italiaanse maaltijd te gaan bereiden, dan is de San Lorenzo markt dé plek om je ingrediënten in te slaan.

10.30 uur – Piazza del Duomo

Nadat we geproefd hebben van wat authentieke Italiaanse lekkernijen, lopen we verder naar het Piazza del Duomo. De Piazza del Duomo is het belangrijkste plein van Florence en is gevestigd in het hart van het historisch centrum. Het plein telt verschillende historische gebouwen waarvan de meest bekende de Duomo is. Vooral de buitenkant van de Duomo is echt heel bijzonder! En het mooie is dat je de kathedraal gratis kunt bezoeken. Laat je niet afschrikken door de enorme rijen, over het algemeen loopt het vlot door. Wil je ook graag de koepel beklimmen? Dan koop je het beste vooraf je kaartje via de officiële website.

12.00 uur – Lunchtijd

Tijd om op zoek te gaan naar een gezellige lunchspot. Deze ravioli gevuld met vijf soorten kazen en de tagliatelle met roomsaus en zalm waren simpelweg delizioso!

13.00 uur – Piazza della Signoria

Na die heerlijke pasta moeten we even uitbuiken en dan doen we bij een andere belangrijke plein in Florence, namelijk: Piazza della Signoria. Ook dit plein kent een rijke geschiedenis en is daarom zeer populair onder toeristen. Het is er erg druk, met name door het Palazzo Vecchio dat hier gevestigd is. Naast de ingang van de Palazzo Vecchio vind je het beroemde standbeeld David van Michelangelo. Klik hier voor de actuele entreeprijzen.

14.15 uur – Uffizi museum

Ook aan de Piazza della Signoria bevindt zich La Galleria degli Uffizi. Het belangrijkste museum van Florence en eén van de belangrijkste musea ter wereld.

15.45 uur – Ponte Vecchio

We lopen door naar de Ponte Vecchio. Een middeleeuwse brug over de rivier de Arno. Tegenwoordig zijn beide zijden van de brug volgebouwd met stijlvolle juweliers. Dit is echter niet altijd zo geweest. Vroeger werd de brug voornamelijk bewoond door slagers en visverkopers. Toen zij hun afval in de Arno rivier bleven gooien en daardoor vieze geuren veroorzaakten, besloot Ferdinando I de ‘Medici dat de slagers hun winkels moesten sluiten. Zij moesten plaatsmaken voor goudsmeden en juweliers. De juweliers zijn zeker niet goedkoop maar gelukkig zijn er ook straatverkopers op de brug waar je leuke souvenirs kunt scoren.

16.30 uur – Gelato!

Want een dag geen ijs gegeten in Italië is een dag niet geleefd.

17.00 uur – Wandelen door Florence

De leukste manier om een stad te ontdekken is door te wandelen zonder plan. Het maakt niet uit welke straat je inslaat. Praat ook met de lokale bevolking en toon je interesse. Zeker weten dat zij jou vol passie vertellen over hun stad.

18.00 uur – Diner

Van al dat lopen heb je vast honger gekregen. Als je geluk hebt met het weer, ga dan zeker op zoek naar een restaurant met een terras. Bestel een heerlijke pasta of risotto en geniet van een glas wijn.

20.00 uur – Santa Maria Novella treinstation

De dag in Florence zit er alweer bijna op en het is tijd om terug te keren naar het treinstation Santa Maria Novella.

Zoals je kunt lezen, kun je toch nog een groot deel van Florence zien in slechts 12 uur tijd. Ik heb bewust voor juist deze bezienswaardigheden van Florence gekozen omdat de dag anders te gehaast zou verlopen. Hopelijk geeft deze blog je inspiratie over hoe je jouw dag in Florence kunt indelen.