Rome, wat ben je toch mooi! Sei bellissima! Rome is zo’n stad waar je gewoon geen genoeg van kunt krijgen. Ik ben er nu twee keer geweest en ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga. De stad is één groot openluchtmuseum vol bezienswaardigheden en in deze blog vertel ik je welke bezienswaardigheden in Rome je absoluut niet mag missen.

1. Trevi fontein

De Trevi fontein is de beroemdste fontein van Rome. Met een hoogte van 25,9 meter en een breedte van 19,8 meter is het ook meteen de grootste fontein van de Italiaanse hoofdstad. De Trevi fontein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en in 1732 gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Na dertig jaar was het kunstwerk eindelijk af. Ze zeggen dat als je met je rug naar de fontein toe een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, je ooit nog eens naar Rome zal terugkeren. Iedere dag belandt er hierdoor zo’n €3.000 aan muntjes in de fontein en per jaar is dit meer dan één miljoen euro. De opbrengst ging jarenlang naar lokale liefdadigheidsinstellingen die de armen in Rome ondersteunden. Vorig jaar heeft de burgemeester van Rome jammer genoeg besloten om dit geld niet langer aan de armen te besteden maar aan de infrastructuur van de stad.

Ik raad je aan om de Trevi fontein zowel een keer overdag als ’s avonds te bezoeken. Met dagelijks meer dan 1.000 bezoekers per uur is de fontein de drukst bezochte attractie in Rome maar daardoor helaas ook een populaire spot voor zakkenrollers. Houd daarom goed je spullen in de gaten.

Toegang: Gratis

Wanneer: De hele dag

2. Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn een fijne plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Voorheen kon je er ook nog je broodje opeten maar dat mag tegenwoordig niet meer. Dit komt omdat er steeds vaker etensresten, verpakkingen en lege flesjes op de traptreden belandden. Wie toch besluit te eten of drinken op de Spaanse Trappen kan rekenen op een boete van €250.

Toegang: Gratis

Wanneer: De hele dag

3. Piazza di Spagna

Onderaan de Spaanse Trappen ligt de bekende ontmoetingsplek Piazza di Spagna. Net zoals de Spaanse trappen is dit plein vernoemd naar de Spaanse ambassade die hier in de 17e eeuw gevestigd was. Veel stadswandelingen beginnen vanaf deze plek. Ook vind je er veel chique winkels en de bekende fontein: Fontana della Barcaccia.

Toegang: Gratis

Wanneer: De hele dag

4. Vaticaanse musea

Midden in Rome ligt de kleinste onafhankelijke staat ter wereld: Vaticaanstad. Hier bevinden zich ook de beroemde Vaticaanse musea. Zoals de naam al zegt is het niet één museum maar een verzameling van meerdere musea. In totaal zijn de Vaticaanse musea een samenvoeging van maar liefst 26 musea met in totaal zeven kilometer aan galerijruimte. De Vaticaanse musea bezitten een rijke collectie aan klassieke schilderijen, moderne kunstwerken en indrukwekkende beeldhouwkunst. Let ook vooral op de prachtige muurschilderingen in het plafond en loop ook zeker een rondje door de rustgevende Vaticaanse tuinen. Vanwege de enorme drukte raad ik je aan om de Vaticaanse musea in de middag na 15.00 uur te bezoeken en je kaartje alvast online te kopen.

Toegang: Vanaf €27,90 en gratis op de laatste zondag van de maand, met uitzondering van officiële feestdagen in Rome.

Wanneer: Overdag, het liefst na 15.00 uur.

5. Sixtijnse Kapel

Van de 26 musea is de Sixtijnse Kapel de bekendste musea van de Vaticaanse musea. Houd er rekening mee dat er in de Sixtijnse Kapel niet gefotografeerd of gefilmd mag worden.

Toegang: Vanaf €27,90 en gratis op de laatste zondag van de maand, met uitzondering van officiële feestdagen in Rome.

Wanneer: Overdag, het liefst na 15.00 uur.

6. Villa Borghese

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Koop dan wat lekkere hapjes in de supermarkt en ga een middagje picknicken in het groene park Villa Borghese. Toegang tot het park en de tuinen is gratis, maar voor een paar euro kun je ook een bootje huren of samen op de (tandem)fiets.

Toegang: Gratis

Wanneer: Overdag

7. Colosseum

Op 7 juli 2007 werd het Colosseum in Rome uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Je trip naar Rome is niet compleet zonder een bezoek aan het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. In de tijd van de Romeinen werden in het Colosseum dagelijks bloeddorstige gevechten gehouden om de keizers en het volk te entertainen. De bekendste zijn de beruchte gladiatorengevechten maar ook ontelbare dieren vochten in het amfitheater. Je bezoek aan het Colosseum combineer je het beste met een bezoek aan de twee omliggende bezienswaardigheden: het Forum Romanum en de Palatijn. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en met een combinatieticket ben je voordeliger uit dan wanneer je drie losse tickets koopt.

Toegang: Combinatieticket Colosseum + Forum Romanum + Palatijn vanaf €23,90.

Wanneer: Overdag

8. Forum Romanum

Pal naast het Colosseum ligt een andere bekende bezienswaardigheid: het Forum Romanum. Forum Romanum is Latijn voor ‘marktplein van Rome’. Als je de de huidige ruïnes ziet is het moeilijk voor te stellen dat dit vroeger het kloppende hart van Rome was. Echt alles gebeurde op deze plek. Forum Romanum was het juridische, politieke, commerciële en religieuze centrum van het Romeinse Rijk.

Toegang: Combinatieticket Colosseum + Forum Romanum + Palatijn vanaf €23,90.

Wanneer: Overdag

9. Palatijn

De Italiaanse hoofdstad is oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels en de Palatijn is daar één van. De eerste bewoners van de stad vestigden zich hier en al gauw volgden verschillende keizers. De keizers lieten hun paleizen bouwen op de Palatijn omdat deze uitkijkt op het Forum Romanum. Op deze manier konden de keizers het volk nauw in de gaten houden. 

Toegang: Combinatieticket Colosseum + Forum Romanum + Palatijn vanaf €23,90.

Wanneer: Overdag

10. Piazza Navona

Het mooiste én levendigste plein van Rome is zonder twijfel Piazza Navona. Vooral in de namiddag is het hier heel gezellig vanwege de vele kunstenaars en straatmuzikanten op het plein. De kunstenaars zijn heel getalenteerd en het is leuk om hier een zelfportret of karikatuur van jezelf te laten maken. Piazza Navona staat daarnaast ook vol met bezienswaardigheden. Zo vind je er naast de Sant’Agnese basiliek een aantal bijzondere paleizen en fonteinen. De grootste fontein is La Fontana dei Quattro Fiumi en deze staat in het midden van het plein. De Vierstromenfontein is ontworpen tussen 1648 en 1651 en is één van Bernini’s meesterwerken. Rondom de fontein zitten vier riviergoden die verwijzen naar de vier grote rivieren in de wereld: de Ganges (Azië), de Nijl (Afrika), de Rio de la Plata (Amerika) en de Donau (Europa). Meer over Piazza Navona lees je hier.

Toegang: Gratis

Wanneer: Namiddag

11. Sint-Pietersbasiliek

Met jaarlijks vijf miljoen bezoekers is het Sint-Pietersbasiliek de op één na drukst bezochte bezienswaardigheid van Vaticaanstad. Aan de buitenkant valt meteen de prachtige koepel en de bijzondere grootte van de basiliek op. Eenmaal binnen in de basiliek kijk je verder je ogen uit door de vele versieringen waarvan de meesten het werk zijn van Gian Lorenzo Bernini. Voor €8 kun je ook de de koepel beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en de rest van Rome

Toegang: Gratis, voor het beklimmen van de koepel betaal je €8.

Wanneer: Overdag

12. Sint-Pietersplein

Het gigantische Sint-Pietersplein grenst aan de gelijknamige basiliek en is een bezienswaardigheid op zich. Het plein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en in opdracht van Paus Alexander VII gebouwd tussen 1656 en 1667. Op het Sint-Pietersplein vind je onder meer 140 beelden van Heiligen, fonteinen en de Vaticaanse Obelisk.

Toegang: Gratis

Wanneer: Overdag

13. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een groot plein met in het midden de Fontein van de Leeuwen. Piazza del Popolo betekent letterlijk ‘plein van het volk’. De Romeinen komen hier voor hun rust terwijl de toeristen hier komen voor een kiekje met de leeuwen.

Toegang: Gratis

Wanneer: Overdag

14. Pantheon

Op vijf minuutjes wandelen van Piazza Navona bevindt zich het best bewaarde monument uit de Romeinse tijd: het Pantheon. Oorspronkelijk was het Pantheon een Romeinse tempel die voor eerst werd gebouwd in het jaar 27 v. Chr. Toen het Christendom werd uitgeroepen tot de officiële staatsreligie van het Romeinse Rijk werden veel tempels gesloopt, het Pantheon is echter bespaard gebleven. Wel werd de voormalig Romeinse tempel omgedoopt tot een Rooms-Katholieke kerk. De kerk is sinds die tijd continu in gebruik gebleven en is mede dankzij het goede onderhoud nog steeds in keurige staat.